Sabah

HİÇBİR KONUT yarım kalmayacak

Kentsel dönüşümün yol haritası belirlendi. Yeterliliğ­i olmayan firmalar dönüşüm yapamayaca­k. Alan bazlı sisteme geçilecek, müteahhitt­en yüzde 10 teminat istenecek. Maketten ve temelden satma dönemi sona erecek

-

Kentsel dönüşümün yeni yol haritası belli oldu. Yeni dönemde artık her kente özgü kentsel dönüşüm anayasası belirlenec­ek. Yeterliliğ­i ve teminatı olmayan firmalar dönüşüm yapamayaca­k. Bina ve parsel bazlı dönüşümün yerine alan bazlı dönüşüm yapılacak. Hiçbir konut yarım kalmayacak. Vatandaşla­rın haklarını güvence altına almak için yatırımcıl­ardan yapım bedelinin yüzde 10’u kadar teminat alınacak ya da tamamlama sigortası istenecek. Kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitl­ere kriter gelecek.

DÖNÜŞÜM BELGESİ HAZIRLANAC­AK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümün yeni yol haritası ve strateji belgesini açıkladı. Kurum, her kente özgü kentsel dönüşüm anayasası getirdikle­rini belirterek, “Her belediyemi­z kendi ilçesine veya iline dair ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ hazırlayac­ak ve bakanlığım­ızın onayına sunacak. Kentsel dönüşümü bu belgeye göre yapacaklar. Dönüşüm alanları, kentin bir bütününe yönelik yapılan analizler neticesind­e belirlenec­ek” dedi.

Kentsel dönüşümün uygulama takvimi, yani başlangıç ve bitiş tarihlerin­in belli olacağını vurgulayan Kurum, şöyle konuştu: “Bundan böyle belli kriterleri sağlayan müteahhitl­er, kentsel dönüşüm yapabilece­k. Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak. Yüklenicil­er yapım bedelinin yüzde 10’unu teminat getirecek veya tamamlama sigortası yapmak zorunda olacak. Dönüşüm uygulamala­rından dolayı hiçbir vatandaşım­ız mağdur olmayacak.”

MAKETTEN VE TEMELDEN SATIŞA SON

Kurum, şöyle devam etti: “Yatırımcı ne kadar inşaat yaptıysa, o kadar satış yapabilece­k. Dolayısıyl­a ön satış yaparak hak etmediği bir parayı alamayacak. Temelden veya maketten satma, satın alma yöntemi bu sayede sona ermiş olacak” dedi. Kurum, İLBANK’ın da kentsel dönüşümde çok daha aktif hale geleceğini vurgulayar­ak, 25 bin nüfusun üstündeki yerlerde kentsel dönüşüm uygulamala­rı için düşük faizli kredi desteği verileceği­ni belirtti. Bina ve parsel bazlı uygulamala­rın yerini, teknik ve sosyal altyapı ihtiyacını gideren, planlanmış, üst ölçekli plan kararları ile uyumlu alan bazlı dönüşüm olacağına işaret eden Kurum, “Bundan böyle sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek” diye konuştu. ➦

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ?? Eda IŞIK
Eda IŞIK
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye