Sabah

‘Hayallerin­izden vazgeçmeyi­n’

-

gnceki akşam Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıl dığı Türkiye Girişimcil­ik Vakfı’nın (Girvak) düzenlediğ­i ‘giveback’ ‘Geri verme’ temalı gala davetinde, uzaya çıkan ilk kadın kaşif olan X Prize Foundation’un CEO’su İran asıllı Amerikalı Anousheh Ansari’yi ikinci kez dinleme fırsatı yakaladım.

Girişimci Sina Afra’nın öncülüğünd­e ara larında Şebnem Kalyoncu Ünlü gibi genç girişimcil­erin önünü açmak için büyük çaba gösteren 25 kuru cu tarafından 2014 yılında hayata geçen Girişimcil­ik Vakfı, bugüne kadar 214 üni versiteli gencin eğitim programlar­ına katılması na ve 50’den fazla tek noloji girişimini­n ortaya çıkmasına vesile olmuş.

Ancak sanıyorum Bakan Varank davette yaptığı konuşmada haklı bir noktaya parmak bastı. Vakıf son derece önem li kuruluşlar ve isimler tarafından destekleni yor. Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu başta olmak üzere pek çok şirketin yöneticisi Girvak projelerin­e ve gençlere mentorluk yapıyor, yol açıyor. 3 milyonun üzerinde gence kendi ni duyurmayı başaran vakfın, her yıl eğitimden geçirdiği öğrenci sayısı 50’yi geçmiyor. İşte bu sayı, Türkiye gibi genç nüfusuyla öne çıkan bir ülke için hiç ama hiç yeterli değil. Girvak’ın her yıl sadece 50 öğrenci kısıtlamas­ını belki de şir ketlerin de desteğiyle kaldırması, gençler arasın da büyük heyecan yaratabili­r.

Sözü uzatmadan tarihe ‘ilk kadın Müslüman astronot’ olarak geçen ve İran’daki İslam Devrimi’nin ardından ceple rinde neredeyse hiç para olmadan ailesiyle ABD’ye göç eden Ansari’den söz etmek istiyo rum. Kendisiyle ilk kez 2016 yılında Turkcell’in düzenlediğ­i Teknoloji Zirvesi’nde tanışmış ve güzel bir sohbet yapmıştık. Her şeyin imkân sız olduğu bir yerde yaşarken, kurduğu hayal lerle nasıl ayakta durduğunu ve daha okula dahi gitmediği yaşlarda nasıl roket resimleri çize rek büyük hayaller kurduğunu anlatmıştı bize. Galada yaptığı konuşmada da genç girişim ci adaylarına ‘hayal kurmaya devam edin. Ben yaptım. Siz de yaparsınız’ tadında hayat hikâyesini­n güzel bir özetini sundu Ansari.

Düşünün ki Ansari, hiç İngilizce bilmeden ABD’de liseye başlıyor ve annesinin teşvikiy le mühendisli­k okuyor. Sonrası çorap sökü ğü gibi. Eşiyle birlikte teknoloji şirketi Prodea Systems’i kurarak teknoloji geliştiriy­or ve sonunda 40 yaşındayke­n 2006 yılında 20 mil yon dolar vererek satın aldığı bir biletle 11 günlük uzay seyahatine çıkmayı başa rıyor. Tüm dünyada yaptığı konuşmalar­la mil yonlarca kadına ilham vermeye devam eden Ansari’nin kurduğu hayallerin nasıl tek tek ger çek olduğunu anlattığı hikayesini­n genç girişim cileri de büyülediği­ne eminim.

Girvak’ın desteğiyle, böyle güzel başa rı öykülerine imza atacak genç girişimcil­eri mizin aradığı cesareti ve umudu bulduğuna şüphe yok.

selale.kadak#sabah.Fom.tr

SMS SK yaz 4122·ye gönder. 1.60 TL MH 444 88 81

 ??  ?? Şelale KA'AK
Şelale KA'AK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye