Sabah

8 AYDA 3 BİN 41 LİRA VE YENİ MESLEK BÜYÜK DESTEK

Hükümet çalışanlar kadar işsizleri de düşünüyor. İşsizlik maaşını almak kolaylaştı­rılıp miktar 2 bin 10 liraya kadar çıkartılır­ken yeni iş imkânları ve kurslar açılıp günlük ödeme de yapılıyor

- Faruk.erdem@sabah.com.tr

Hükümet, işsizlikle mücadelede başarılar elde ederken istihdamın önünü açacak birçok teşvik ve uygulamayı da hayata sokuyor. Yeni işçi alımlarınd­a tüm vergi ve primler ödenirken işverenler­e de asgari ücret desteği başlatıldı.

İşsizler için de çok önemli destekler devreye alınarak onların bir an önce istihdama katılımlar­ı sağlanıyor. Yeni iş bulana kadar geçen sürede hem hayatların­ı devam ettirmeler­i kolaylaştı­rılıyor, hem de yeni bir meslek edinmeleri sağlanıyor. İşte işsizlere sağlanan 8 ayrı destek...

n ON AYA KADAR 2.031 LİRA MAAŞ: İşsizler belli prim şartlarını tamamladık­larında çalışma sürelerine göre 10 ay süreyle damga vergisi kesildikte­n sonra 2 bin 31 lira maaş alabiliyor.

n İŞBAŞI EĞİTİM: İŞKUR’a kayıt yaptıran işsizler işbaşı eğitim programlar­ına da katılabili­yor. Tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programınd­an yararlanab­iliyor.

n AYDA 1.010 LİRA HARÇLIK: İşbaşı eğitim programlar­ı haftada 45 saat, ayda 26 gün olarak uygulanıyo­r. Günlük 77.70 TL ödenirken bu rakam öğrenciler için 58.27, işsizlik ödeneği alanlar için 38.85 TL olarak uygulanıyo­r. Hem işsizlik maaşı alıp hem de programa katılan bir kişi ayda bin 10 lira da harçlık alabiliyor. Böylece işsizlik ödeneği ile geliri 3 bin 41 lirayı buluyor.

n DANIŞMANLI­K HİZMETİ: İşsizlere İŞKUR danışmanlı­k hizmeti de veriyor. İş ve meslek danışmanla­rı işsizlerin istihdamı için destek sağlıyor. Bunun için ilave bir ücret de alınmıyor.

n ANNELERE 400 LİRA KREŞ DESTEĞİ: Sanayi meslekleri­nde düzenlenec­ek işbaşı eğitim programlar­ına ve kurslara katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL ödeme yapılıyor.

n SAĞLIK PRİMLERİ ÖDENİYOR: İşsizlik ödeneği alan ya da işbaşı eğitim programlar­ına katılan işsizlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile Genel Sağlık Sigortası prim giderleri karşılanıy­or. Böylece bu süre içinde işsizin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları sağlık hizmetleri­nden diğer sigortalıl­ar gibi ücretsiz yararlanab­iliyor.

n MESLEK EĞİTİM KURSU: Kuruma kayıtlı işsiz olanlar, 15 yaşını tamamlamak, yetiştiril­ecekleri mesleğe uygun özellikler­e sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak şartlarıyl­a açılacak kurslara katılıp yeni bir meslek ediniyor.

n KURSİYERE HARÇLIK: Kurslar, günlük en az 5 en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 40 saat olabiliyor. Kursiyer zaruri gideri günlük 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

 ??  ?? 1 2 bin 31 lira maaş 2 İş başında meslek eğitimi 3 Kadınlara 400 lira kreş desteği
4 İş ve meslek danışmanı
5 Ayda 1.010 lira harçlık 6 Meslek edindirme kursu
7 Günde 50 lira harçlık 8 GSS Primi
1 2 bin 31 lira maaş 2 İş başında meslek eğitimi 3 Kadınlara 400 lira kreş desteği 4 İş ve meslek danışmanı 5 Ayda 1.010 lira harçlık 6 Meslek edindirme kursu 7 Günde 50 lira harçlık 8 GSS Primi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye