Sabah

Kesintisiz büyüme için YERİNDE TEŞVİK ŞART

-

1birimlik yatırıma karşılık 3 birimlik brüt katma değer yaratma potansiyel­ine ve tam entegre bir yapıya sahip Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, tüm üretim safhaların­da yerli üretim yapabilece­k kapasitesi­yle bu benzersiz özelliğini korumak istiyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünün yatırım teşvikleri­ne hızlı cevap veren ve katma değerli ürün üreten bir sanayi olduğunu belirten Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası (TTSİS) Başkanı Muharrem Kayhan, “Sektörümüz 2018’de yatırım teşvik belgeleri kapsamında 10 milyar liradan fazla sabit yatırım değeri ile imalat sanayi toplamının yüzde 16.4’ünü oluşturuyo­r ve bu yatırımlar ile yaratması beklenen istihdam 63 binin üzerinde” bilgisini verdi.

YERINDE TEŞVIKLER ÖNEMLI

Uluslarara­sı Tekstil Sanayicile­ri Federasyon­u (ITMF) verilerine göre Türkiye, iplik, dokuma ve örme makinaları­na halihazırd­a en çok yatırım yapan ülkeler arasında. Bu durum yatırımcıl­arın sektöre olan güvenini ve kararlılığ­ını gösteriyor. Sektör, yatırımlar­la sürekli yenilenen ve modernleşe­n kapasitesi ile dünyadaki rekabette söz sahibi olmaya devam ediyor.

Girişimcil­er bu yatırımlar­ını yaparken hükümet tarafından çeşitli teşvikler ile destekleni­yor. Son 10 yıldan beri verilen destekler arasında en fazla bölgesel teşvikler öne çıkıyor. Ancak bölgesel teşvikler sektörün beklentile­rini tam karşılayab­ilmiş değil. Tekstil makinaları­nın taşınmasın­ın zorluğu, yaşadığı bölgeyi terk etmek istemeyen kalifiye işçilerin kaybı gibi zorluklar nedeniyle bölgesel teşvik beklenen etkiyi yaratmıyor.

Bölgeler arası sosyo-ekonomik eşitliği sağlamak adına ülke için verimli bir teşvik sistemi olsa da katma değerli üretim yapan sanayiler için bölgesel teşvikleri­n yeterli olmadığını dile getiren Kayhan, “İhracat verilerine baktığımız­da gördüğümüz, kiloda pahalı, katma değerli üretim yapan batı bölgelerin­de bulunan sanayicile­rine karşı, haksız rekabet ortamı yaratılmam­ası için kurulu işletmeler­in bölge farkı gözetmeksi­zin yerinde teşviki büyük önem taşıyor” diyor. Sektörün büyümesi ile ilgili çözüm bekleyen diğer sorunlarsa yüksek enerji maliyetler­i ve işgücü üzerindeki vergi yükü. KURDAKI DÜŞÜŞ YANSIMADI

Sektör oyuncuları döviz kurlarında­ki normalleşm­enin enerji fiyatların­a da yansımasın­ı bekliyor. İşgücü maliyetine ek olarak, üretim faktörleri içinde yer alan hammadde ve enerji fiyatların­daki artışlar da olumsuz etki yaratıyor. 2018 yılı Haziran ayından itibaren döviz kurundaki artış, büyük ölçüde ithalata bağlı olan enerji maliyetler­inde ciddi şekilde etkisini gösterdi.

2017 Aralık-2018 Ekim ayları arasında sektörün kullandığı elektrik enerjisi birim maliyeti yüzde 68, doğalgaz birim maliyeti yüzde 87 civarında arttı. 1 Ocak 2019 itibariyle doğalgaz ve elektrikte yüzde 10 indirim yapılmasın­a rağmen sektör oyuncuları bu indirim oranlarını­n kurlardaki düşüşü yansıtmadı­ğını vurguluyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, dünyanın her yerinde konuta göre düşük olan sanayi enerji fiyatların­ın Türkiye’de de benzer bir duruma gelmesinin rekabet

edebilmek için şart olduğunu söyledi. “Üretim maliyetler­inin artarak 2019’da enflasyonu tetiklemes­inin önüne geçmek için enerji fiyatları daha makul seviyelere çekilmeli. Sanayinin kullandığı elektrik ve doğalgazın konutun en az yüzde 30 altında olması gerekiyor” diyor.

EK VERGIYE DEVAM

İlk defa tekstil ve hazır giyim sektöründe uygulanmay­a başlayan, devamında diğer sektörlerd­e de uygulanan ek vergiler yurtiçinde üretim, yatırım, istihdam artışını sağlarken, cari açığın daraltılma­sı için de önemli bir araç haline geldi. 2011’den itibaren ilave gümrük vergileri sayesinde sektör üretime ve ihracata devam edip yarattığı net dış ticaret fazlasıyla ulusal rezervlere 109 milyar dolar katkıda bulundu ve 163 bin kişiye de istihdam yarattı.

Ek vergilerin devamlılığ­ı ile ilgili de konuşan TTSİS Başkanı Muharrem Kayhan, yerli sanayiyi uluslarara­sı haksız rekabetten koruyan ek vergi uygulaması­nın katma değer yaratma esasına göre kademeli olarak düzenlener­ek devam etmesi gerektiğin­i söyledi. Bu şekilde katma değerli ürünlerin yurtiçinde imalatının korunarak Türkiye’nin daha fazla kazanç elde etmesinin mümkün olduğunu belirten Kayhan, ayrıca ek vergi uygulaması­nda daha etkin sonuçlar elde etmek için, bu uygulamayı aşmak adına gelişen trafik sapmaların­a karşı denetimler­in de arttırılma­sı gerektiğin­i vurguladı.

 ??  ?? Pınar ÇELİK
Türkiye Tekstil Sanayii Işverenler­i Sendikası’nın katkılarıy­la hazırlanmı­ştır. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz TTSİS Başkanı Muharrem Kayhan
Pınar ÇELİK Türkiye Tekstil Sanayii Işverenler­i Sendikası’nın katkılarıy­la hazırlanmı­ştır. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz TTSİS Başkanı Muharrem Kayhan
 ??  ?? ADASO Başkanı Zeki Kıvanç
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye