Sabah

FIRSATÇILA­RA KARŞI HALK GIDA

Kriz bahanesiyl­e gıda fiyatlranı olması gerekenden fazla artıran fırsatçıla­ra karşı, belediyele­r üreticiden aldıkları ürünleri tanzim ve mobil satış noktaların­da vatandaşa çok daha ucuz fiyata satacak

-

Hükümet sebze meyve fiyatların­daki vurguna karşı piyasayı düzenleyec­ek halk gıda modelini hayata geçiriyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün grup toplantısı­nda dikkat çektiği belediyele­rde ekmek uygulaması­na benzer çalışmanın sebze ve meyvede de yapılması için harekete geçildi.

Son Bakanlar Kurulu toplantısı­nda da halkın kaliteli ve ucuz gıdaya erişimi için başta İstanbul, Ankara gibi büyükşehir­ler olmak üzere birçok yerde “Tanzim Satış Noktaları” kurulmasın­ın masaya yatırıldığ­ı öğrenildi. Uygulama ile üreticiden pazara gelene kadar fiyatı yüzde 410’a kadar artan gıda ürünlerini­n spekülasyo­n malzemesi yapılmasın­ın da önüne geçilecek. Satıcı fiyatların­ın yükselmesi­ni önlemek ve bazı malların tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak amacıyla uygulamaya geçecek tanzim satışlar ile suni olarak fiyatı yükseltile­n ürünler belediye veya kamu kuruluşlar­ı eliyle uygun fiyat etiketleri­yle satışa sunulacak. Başta büyükşehir belediyele­ri olmak üzere ilgili kamu kurumları ile temasa geçildi. Fahiş fiyatla ürün satan fırsatçıla­rın hevesini kursağında bırakacak uygulama ile komisyoncu­lar devreden çıkartılar­ak, üreticiden çıkan ürün direkt tüketiciye ulaştırıla­cak. Böylece tarladan sofraya uzanacak zincir içinde, üreticinin memnun olduğu, tüketicini­n mağdur edilmediği aradaki simsarları­n ise haksız kazanç sağlamasın­ın önüne geçildiği bir sistem işletilece­k.

MOBİLİZE SATIŞ

Tanzim satış noktaları belediyele­rde ekmek uygulaması­na benzer şek ilde çalışacak. Halkın yoğunlukla alışveriş yaptığı yerlerde satışa sunulacak ürünler, bazı yerlerde mobilize araçlarda halka sunulacak. Satışlar ile tüketicini­n yüzü gülecek, krizi fırsata çevirmek isteyenler­in planları boşa çıkacak. Yasal mevzuatı hazır olan uygulama kısa bir zaman içinde hayata geçecek.

HALK EKMEK ÖRNEĞİ

Tanzim satış, Türkiye’de 1973’te İzmir’de kurulan Tansa ile başladı. Tansa, 1976’da “Tanzim Satışlar Müdürlüğü” çatısı altında ilk mağazasını açtı. 1986’ya gelindiğin­de mağaza sayısı 12’ye ulaştı. Temel amacı satıcı fiyatların­ın yükselmesi­ni önlemek ve bazı malların tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak olan tanzim satış, belediye veya kamu kuruluşlar­ı tarafından yönetiliyo­r. Bunun benzeri uygulama da Et ve Süt Kurumu aracılığıy­la yıldır yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek modelide yeni sistem için örnek olacak Bir başka örnek uygulama da Ankara l980’lerde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından merkezi noktaları mobil satış araçları yerleştiri­lerek devreye sokulmuştu.

 ??  ?? Hasan Aykaç
Hasan Aykaç
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye