Sabah

CHP’de ‘suç’ kadınların

-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, yöne timde §liyakat” seçimlerde de ağırlıkla “kadın aday” konusunda çok iddialı şey ler söylüyor ve onları da ikti dara karşı bir argüman ola rak kullanı yordu.

Ama her iki konuda da bu yerel seçimlerde deyim yerin deyse sınıf ta kaldı. Ne liyakate önem verdi ne de kadınlara...

Özellikle CHP’li kadınlar tam bir hayal kırıklığı yaşa dı. Oysa seçimlere aylar kala CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, esip gürlüyor. gittiği her yerde yerel seçimlerde çok sayı da kadın aday gösterile ceğini söylüyordu. En son 5 Aralık 2018’de hem de kadın hakları gününde şöyle diyordu:

“En büyük arzum bu yerel seçimlerde kadın belediye başkan adayla rının fazla olmasıdır.”

Peki, ne oldu? Tek keli meyle hüsran... Kendi yet kisini bile erkekler için kullandı. İstanbul’da büyük şehir dahil 40 belediye baş kanından sadece 1 ilçede CHP kadın aday göster di. O da kazanma ihtima li olmayan Eyüpsultan’da... Durum İstanbul’da erkekler 39, kadınlar 1...

Şimdi ne diyor: “Kadın arkadaşlar da erkek aday isimlerini öneri yor.”

Yani suç kadınların... Onlar erkekleri önerme se Kılıçdaroğ­lu listele ri kadınlarla dolduracak. Hem tersini yapıyor hem de buna sahiden inanı yor. İnanıyor ki bakın daha 2014’te “Erkekler kusu ra bakmasın, siyaset te kadınlar daha cesur” diyor ve şu “müthiş tespi ti” yapıyordu:

“Bunu neden söy lüyorum biliyor musu nuz? Yüzde 100 seçim garantisi olan yerlerde erkekler birbirini yiyor ama kadınlar gidiyor en zor olan yerde ‘ben aday olacağım’ diyor. Partinin yeni yüzlere ihtiyacı var. Gençlere, kadınlara ihtiyacı var.”

Hadi İstanbul böyle de o çok övünülen Türkiye’nin en “aydınlık” kenti İzmir’de durum farklı mı? Burada AK Parti 5 kadını belediye başkan adayı gösterir ken CHP sade ce 2 kadını aday göstererek İzmirli kadınları şoke etti. İzmirli veya İstanbullu kadınlar buna nasıl tepki verir bilemem ama bu konuda sınıfta kalan bir isim daha var; CHP’nin İstanbul il baş

kanı Canan Kaftancıoğ­lu.

Kaftancıoğ­lu kadın ve gençleri aday yapma konu sunda hepsinden çok daha şahindi. İstanbul’da 4 Ekim 2018’de şöyle diyordu:

§Bilimsel yöntemle ri de kullanarak ortak akılla İstanbul’u kaza nacak adaylarımı­zı belirleyec­eğiz.”

Havaya bakar mısınız? Hem “bilimsel yön tem” kullanılac­ak hem de “ortak akıl” devreye girecek. Böyle olunca da ortaya muhteşem şu tablo çıkacak: “Bu seçimler de kadınların ve genç lerin temsiliyet­i de her zamankinde­n daha yüksek olacak. Yerel seçimlerde partimi zin uyguladığı kotaların çok üstünde kadın ve genç adaylarımı­z ola cak.”

Sonuç; 39’a 1... Erkeklerin koltuk hırsı parti içi demokrasi gibi kadın kotasını da ayak lar altına alırken Allah için Kaftancıoğ­lu da direndi. Ama hemcinsler­i için değil, erkekler için... Hem de isti fayı bile göze alarak. Daha ne olsun. Gördüğünüz gibi CHP’de yaşanan onca iç kavga ve kaosun yarattı ğı hüsrana, bir de sandıkta nasıl tepki verecekler­i belli olmayan kadınların aday yapılmamas­ı eklendi.

CHP’deki bu duruma Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADEM) de pek tepki vermedi, sadece DSP’yi ziyaret edip yeni bir kapı aralamakla yetindi.

Bu tabloyu görüp de hala “AK Parti neden kazanıyor, CHP neden kaybediyor?” diye soran var mı acaba?

mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder. MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye