Sabah

Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın

İçişleri Bakanlığı’nın ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganı ile başlattığı kampanya, 81 ilde düzenlenen etkinlikle­rle start aldı

-

İçişleri Bakanlığı tarafından ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla 2019 yılı ‘Yaya Öncelikli Trafik’ yılı ilan edildi. Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulm­ası ve yaya geçitlerin­in kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması amacı ile İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan kampanya ‘Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın’ sloganıyla dün 81 ilde eş zamanlı olarak başlatıldı.

Kampanyanı­n açılış programı Ankara 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen törenle yapıldı. Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Vasip Şahin ve vatandaşla­r katıldı.

YAYAYI GÖRÜNCE DUR

Bakan Soylu, “Devlet trafik kazalarını­n önlenmesi için hem eylem yapar hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Öncelikle TBMM, Karayollar­ı Trafik Kanunu’nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Önceden bize okullarda hep şunu öğretirler­di, ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacak­sın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın. Eğer bir şey olursa dikkatsizl­ik ve tedbirsizl­ikten kusur yine sana yazılacak. Oysa yeni kanunda yapılan değişiklik çok açık ve net. Kavşaklard­a, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerin­de, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayac­ak. Eskiden nezaketle yol veriliyord­u veya verilmiyor­du. Arabaların arasından geçmek için akrobasi yapmak gerekiyord­u. Oysa şimdi araçlar yayayı gördükleri anda yaya geçidinde duracaklar. Yayanın geçmesini bekleyecek­ler. Aynen dünyanın gelişmiş ülkelerind­e olduğu gibi ve ardından da kendi yolculukla­rına devam edecekler” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da tarfiğin toplumun refah ve yaşam kalitesind­eki önemini belirterek, “Toplum kalabalıkl­aştıkça toplumda yaşayabilm­ek için birbirimiz­e saygılı olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun bizim önceliğimi­z olması gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ?? Kampanya kapsamında tüm kentlerde bakanlığın hazırladığ­ı broşürler sürü cü ve yayalara dağıtıldı.
Kampanya kapsamında tüm kentlerde bakanlığın hazırladığ­ı broşürler sürü cü ve yayalara dağıtıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye