Sabah

Trump ile savaş lobisinin 13 trilyon dolarlık yeni paktı

-

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de ‘ulusa sesleniş’ konuşmasın­da 11 Eylül 2001 saldırılar­ından sonra ‘ebedi savaş’ adıyla devreye sokulan ‘teröre karşı savaş’ döneminin bittiği

ni şu sözlerle ilan etti... “Büyük milletler sonsuz savaşlar yapmazlar, artık kahraman savaşçılar­ımızın sıcak evlerine dönme vakti geldi.”

Suriye ve Afganistan’dan çekilecekl­erini yineleyen

Trump “Ortadoğu’da 19 yıldır savaşıyoru­z. 7 trilyondan fazla har cama yaptık” dedi. Ancak bir yandan çekilmekte­n bahseden Trump öte yandan Venezuela ve İran’a karşı savaş baltasını sallamayı da ihmal etmedi. Zira süpersonik füze savunma sında Rusya ve Çin’in gerisine düşen ABD’nin asıl amacı füze teknolojis­ini modernize ettikten sonra yeniden mevzilenme­k.

Bunun farkında olan silah lobisi bu yüzden Trump’a fazla tepki gösteremiy­or. Ne var ki işini şansa bırakmayan lobiler ABD Başkanı’nı her yönden de kuşatmış halde.

Nitekim Savunma Bakanlığı’na vekâleten atanan Patrick M. Shanahan, lobinin en kıdemli ve en güvenilir isimlerind­en biri. Geçen yıl Pentagon ile 30 milyar dolarlık kontrat imzalayan Boeing’de tam 30 yıl çalışmış. Sadece Boeing değil Trump’ın çevresi diğer silah şirketleri­nce de hiç olmadığı kadar sarılmış durumda. Dışişleri Bakanlığı yardımcıla­rından Charles Fulkner, Raytheon lobi

cisi. Hava Kuvvetleri Komutanı Heather Wilson, Lockheed Martin (LM) lobicisi. Pentagon’un satın alma direktörü Ellen Lord, bomba yapımında uzman Textron’un eski çalışanı. Savunma politikala­rı yardımcısı John Rood, LM’nin eski başkan yardımcısı. Shanahan yerine savunma bakanı olarak adı öne çıkan genelkurma­y başkanı yardımcısı Mark Esper da Raytheon lobicisi.

kanlarını Savaş da lobisi yakından Trump kontrol gibi diğer etti. ABD Örneğin başBarack Obama’nın Savunma Bakanı

Ashton Carter ile yardımcısı William Lynn, Raytheon’un danışmanıy­dı. Terör ile savaşın mimarı George W. Bush’un savunma bakan yardımcısı olan

Gordon R. England, General Dynamics ile LM’nin başkanlığı­nı yapmıştı. Savaş endüstrisi­nden şikâyet eden

Dwight D. Eisenhower bile bu markajdan kurtulamad­ı. Eisenhower, Pentagon’un başına General Motors’un CEO’su Charles Edward Wilson’u atamak zorunda kaldı.

Vietnam’dan çekilmeyi savunduğu için öldürülen John F. Kennedy ise Savunma Bakanlığı’na Ford’un başkanı Robert McNamara’yı atamıştı. Vietnam’daki kirli savaşın mimarı haline gelen McNamara, 1968-1981 arasında Dünya Bankası Başkanlığı ile ödüllendir­ildi.

Bu gerçekleri iyi bilen Donald Trump, Ortadoğu’daki 7 trilyon dolarlık savaş pazarını kaybeden silah lobisini 13 trilyon dolarlık yeni Uzay Gücü projesi ile

‘teselli’ etmeye çalışıyor. Bütün silah şirketleri bu ganimetten paylarını fazlasıyla alacak. İşte bu yüzden Meksika Duvarı için 5 milyar dolar bulmakta zorlanan Trump, iş 13 trilyon dolarlık Uzay Gücü projesine gelince hiçbir sorunla karşılaşma­dı. Ve yine bu nedenle artık kâr marjı hayli düşen teröre karşı savaşı bitirme kararını da rahatça alabildi.

EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

 ??  ?? BHUFDQ TUTAR
BHUFDQ TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye