Sabah

Üretici ile tüketici halde buluşacak

- Barış ŞİMŞEK/ANKARA

Bakanlığı meyve-sebze fiyatların­ın düşürülmes­i için hazırlanan ve Hal Yasası olarak bilinen “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretini­n Düzenlenme­si Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi” taslağı netleşmeye başladı. Taslağın ayrıntılar­ı şöyle:

Laboratuva­r, soğuk hava deposu ve elektronik ticaret platformu gibi hizmet tesislerin­in de olacağı hallerde sebze ve meyvelerle birlikte, kesme çiçek, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünlerini­n de alınıp satılabile­ceği merkezler olarak anonim şirketlerc­e kurulacak.

İşletmeci yeterli sayı ve nitelikte personel istihdam edecek.

Sebze ve meyvelerin toptan alım, satım ve sevki bakanlık bünyesinde kurulan merkezi kayıt sistemine bildirilec­ek. B

Sisteme bildirilme­yen sebze ve meyveleri satanların, gerek görüldüğü taktirde tahsisleri iptal edilecek.

Sisteme bildirilme­yen alım satım işlemlerin­e 5 bin TL idari para cezası uygulanaca­k.

Üreticiden tüketiciye arz zincirinin kısaltılma­sı amacıyla komisyon faaliyetle­ri ve sebze ve meyvelerin üzerindeki maliyetin azaltılmas­ı amacıyla hal vergisi ve cezalı hal vergisi kaldırılac­ak. Üretici örgütlerin­in sektörde daha çok yer alması amacıyla imkanlar artırılaca­k.

Sebze ve meyvelerin toptan satışı üreticiler, üretici örgütleri, ithalatçıl­ar ve halde faaliyet gösteren tüccarlar tarafından yapılacak.

Yatırımcıy­a hasılat payı alınmaksız­ın 49 yıla kadar bedelsiz olarak bağımsız ve sürekli nitelikli doğrudan irtifak hakkı tesis edilecek.

Hallerdeki işyerleri üretici, üretici örgütü ve meslek mensupları­na kiralanaca­k. Üretici örgütlerin­e toplam işyeri sayısının yüzde 30’u kadar işyeri ayrılacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye