Sabah

Yunanistan’la nereden nereye?

-

Bir zamanlar Yunanistan bizim dış politikamı­zda ne kadar da önemli bir gündem maddesiy di. Ege adaları, kıta sahanlığı, Kıbrıs, Batı Trakya gibi sorunlar üzerinden doksanlı yıllarda büyük çekişme yaşa nırdı. Çipras Türkiye’ye gelince bunu düşünme den edeme dim. Nereden nereye? Bugün dönüp bak tığımızda Yunanistan Türkiye’nin çok az önemsediği bir aktör konumuna düştü.

Bunun çok farklı nedenle rinden bahsedi lebilir. Öncelikle Türkiye’nin yakın coğrafyası­nda büyük krizler patlak verdi. Irak ve Suriye gibi çökmüş devletler ana güvenlik sorun ları haline dönüştü. Bu şartlar altın da Türkiye’nin Yunanistan’la yaşadı ğı sorunlar devede kulak kalır. PKK ve PYD’nin Irak ve Suriye’deki varlığı tüm stratejik hesapların yeniden masa ya yatırılmas­ını gerektirdi­ğinden bunda şaşırtıcı bir durum yok.

Ama Türkiye’deki Yunanistan gün deminin arka plana düşmesinin tek nedeni Ortadoğu’daki gelişmeler değil dir. Yunanistan ekonomik kriz kay naklı olarak her açıdan oldukça zayıf bir aktör konumuna düştü. Aynı sıra da Türkiye ekonomik olarak büyü mekle kalmadı askeri ve siyasi olarak da Yunanistan’ın boy ölçü şebileceği bir ülke olmanın çok ötesine geçti. Bazen çeşitli video lara rastlıyoru­m. Muhtemelen siz de görüyorsun­uzdur. Yunan televizyon ları Türkiye’nin ürettiği yerli silahları haber yapıyor. Spiker korku dolu göz lerle anlatıyor. İşte bu yüzden dönüp geçmi şe bakınca nereden nereye gelmi şiz demekten kendimi alamıyorum. Şundan yirmi yıl öncesine kadar iki ülke de Amerika’nın çok yakın kontro lündeydi. Çünkü iki ülkenin ekonomi leri gibi askeri teknolojil­eri de Amerikan destekliyd­i. Soğuk Savaş boyunca Türkiye’yle Yunanistan arasında ki ana rekabet alanlarınd­an biri de Amerika’dan alınacak yardım miktarının nasıl dağıtılaca­ğıy dı. Türkiye nüfusu büyük bir mütte fik olduğu için daha fazla yardım talep ederken, Yunanistan Türkiye’ye çok yardım gelmesini engellemek­le uğra şırdı. Hatta bu konuda bir uzlaşı çık mıştı. Türkiye’ye yapılan her on yar dım karşılığın­da Yunanistan’a da yedi yardım yapılacakt­ı.

Bu satırları okurken utanmış ola

bilirsiniz. Ne yani? “Biz Amerika’nın kapısında yardım kavgası veren bir ülke miydik” diyebilirs­iniz. Kusura bakmayın. Üzülerek söy lüyorum. Maalesef durum buydu. Bu öyle gizli bilgi falan da değildir. Açın Türk dış politikası üzerine üç beş kay nak okuyun görürsünüz durumun ne olduğunu. Ama insan zihni böyle işte. Yeni şartlara çok çabuk uyum sağlıyor. Herkes Türkiye’nin çok uzun zaman dır İHA, SİHA, saldırı helikopter­i, tank, falan ürettiğini düşünüyors­a yanılıyor. Biz bu işleri yapmaya son beş on yıl içerisinde başladık. Bu zamana kadar korkunç bir bağımlılık ilişkisi içindeydik.

Ancak şimdi yeni bir tarif yapmak gerekirse bugün iki ülke arasında deva sa bir farkın olduğunu söylemek lazım. Yunanistan Avrupa Birliği’ne bağımlı bir ülke konumunday­ken, Türkiye Amerika’ya ve tüm Batı ittifakına rağmen siyasi pozis yon alabilen kendi ürettiği silah larla askeri operasyon yapabilen ülke oldu. Bunun kıymetini bil mek lazım.

 ??  ?? +DVDQ %DVUL <ALd,1
+DVDQ %DVUL <ALd,1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye