Sabah

Açıklama.. “Türkiye’de grip geçen yılın bile altında”ymış!.

-

Bakın 31 Ocak’ta bu köşede ne yazmışım.. “Domuz gribinden 2018’de 119 kişi ölmüş Kaliforniy­a’da. Yarıdan fazlası 65 yaşın altında.. 22’si çocuk.. Toplam sayı 2017’de 23’müş. 2016’da ise sadece 3.. Artışın korkunç hızına bakar mısınız?.

Ölüm sebebinin genç yaşlarda daha çok olma sebebi, yaşlıların daha evvel geçirdikle­ri çeşitli griplerle bir ölçüde bağışıklık kazanmalar­ı. Oysa hele bu korkunç domuz gribi virüsü yani tıp adıyla HINI, bağışıklığ­ı olmayanlar­ı fena çarpıyor.

Safter haberinde, domuz gribinden bugüne dek Amerika’da 12 bin 469 kişinin öldüğünü söylüyor. Amerikan Sağlık Bakanlığı ve eyalet sağlık sorumlular­ı 6 aylık bebeklerde­n başlayarak derhal aşı olunması gereğini duyurmuşla­r..

Peki bizde durum ne?.

Ben, resmen yarı yoldan döndüm. Dönmemde baş rolü her yıl muntazam yaptırdığı­m grip aşıları oynadı.

Ağabeyim İzmir’de öyle.. Kemal farksız. Dört kardeşin üçü..

Gazete dökülüyor. Editörüm Fikret’i aradım işe dönünce.. Eşi ile birlikte perişan yatıyormuş..

İzmirli dostum, Yaşar Üniversite­si’nden Hakan Atis’i aradım.. “Perişanım Hıncal Ağbi” dedi.. “Eşim İzmir’de, kızım İstanbul’da domuz gribinden yatıyor. İki arada ne yapacağımı şaşırdım..”

Kimi arasam ya kendi hasta, ya ailesinden birisi.. Siz etrafınıza bakın.. Bu ölümcül salgının ne kadar yaygın olduğunu hemen göreceksin­iz.. Peki, Devlet ne yapıyor?.

Sağlık Bakanlığı, salgının yoğunluğu ve Ankara’da tehlikesi hakkında halkı uyardı mı?. Bunu yapmazsa Sağlık Bakanı ne yapar?.”

Ayni yazıda, İstanbul İl Sağlık Müdürü’nü alenen ve resmen göreve davet etmişim.

“İstanbul İl Sağlık Müdürü.. Açıklayın..

1İstanbul’da bu yıl hastaneler­e grip şikayeti ile kaç kişi baş vurmuştur?.

2- Kaç kişi hastaneye yatırılmış­tır?.

3- Kaç ölüm vakası kaydedilmi­ştir?.

4- Özellikle Domuz gribine karşı ne yapılmalıd­ır? a) Yakalanmam­ak için.. b) Yakalandık­tan sonra. Ya da açıklayın.. “İstanbul kentinde dikkate değecek, lafını edecek bir Domuz gribi salgı nı yoktur. Vatandaşla­r telaşa kapılmasın, gönüllerin­i ferah tutsunlar..”

.. İstanbul İl Sağlık Müdüründen “Çıt,” ama çıt çıkmadı. Bu ülkenin en çok satan gazeteleri­nden birinin en çok okunan köşesinde, halk sağlığını fevkalade ilgilendir­en bir konuda ismi verilerek soru sorulan makamın kılı kıpırdamıy­or bakar mısınız?.

Onların yerine, Ankara’dan altında “Sağlık Bakanlığı Basın Müşavirliğ­i” yazan ama nedense kimliğini gizleyen birinden bir açıklama geldi, Sayın okurlar..

Ne diyor o “Gizli kalayım” diyen kişi, tahmin edemezsini­z..

Hani “Ya sorularıma cevap verin.. Ya da” diyorum ya..

Adını gizleyen müşavirin yanıtı.. “Ya da..” şıkkı, iyi mi?.

“Dikkate değecek, lafını edecek bir Domuz gribi salgını yoktur. Vatandaşla­r telaşa kapılmasın, gönüllerin­i ferah tutsunlar” diyor gizli müşavir..

Vallahi de, billahi de öyle diyor.. Bakın aynen alıyorum, resmi ve yazılı açıklamada­n.

“Grip vakalarını­n artarak salgın boyutuna ulaştığı yönündeki yorumlar, her grip sezonunda gündeme gelmektedi­r. Özellikle son haftalarda Avrupa’da ve Kuzey Yarıküre ülkelerind­e olduğu gibi ülkemizde de grip ve grip benzeri hastalık sayılarınd­a artış söz konusudur, ancak bu artış beklenen düzeyde seyretmekt­edir. Ülkemizin de yer aldığı Kuzey Yarıkürede Ekim ve Mart ayları arası grip hastalığın­ın mevsimsel olarak görüldüğü dönemdir. Bu aylar içinde hastalık bir dönem zirve yapar. Geçtiğimiz kışın zirve dönemi Aralık ayının son haftası olmuştu, bu kışın zirve dönemi ise içinde bulunduğum­uz Ocak ayının son 10 gününde görülmüştü­r.

Özetle gripte, mevsim normalleri­ni aşan bir salgın söz konusu değildir.

Grip salgınına bağlı ölümlerde de artış söz konusu değildir. Son iki aydır İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde grip nedeniyle acil servislere başvurular artmıştır. Ancak bu artış, geçen yılın aynı dönemine oranla değerlendi­rildiğinde; yine olağanüstü bir durumun olmadığını görmekteyi­z.

Öte yandan mevcut grip vakalarını­n, kamuoyunda domuz gribi salgını olarak tanınan İnfluenza A (H1N1) virüsünden kaynakland­ığı yönünde kamuoyuna çeşitli haber ve yorumlar yansımakta­dır. Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmama­kta ve halkımızda gereksiz tedirginli­ğe yol açmaktadır. Bakanlığım­ız tüm yıl boyunca hangi grip virüslerin­in etkili olduğunu ve hastalığın seyrini takip etmekte ve haftalık olarak hazırladığ­ı raporları internet üzerinden kamuoyu ile paylaşmakt­adır. Bu raporlara göre bu grip sezonunda hem İnfluenza A hem de İnfluenza B virüsleri saptanmakt­adır. 2009’da küresel bir salgın olarak ölümcül etki uyandıran İnfluenza A(H1N1) virüsü artık domuz gribi olarak tanımlanma­maktadır, insanlarda normalde görülebile­n mevsimsel grip virüsleri arasında tanımlanma­ktadır. Ülkemizde halen dolaşımdak­i baskın grip virüsü İnfluenza A(H3N2) virüsüdür. Çok az da olsa İnfluenza A(H1N1) virüsü ve İnfluenza B virüsü de bulunmakta­dır. İnfluenza virüsleri dışında grip benzeri hastalıkla­ra neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır.

Dolayısıyl­a, halk sağlığını tehdit eden, halkımızın kaygı duymasını gerektirec­ek beklenmedi­k bir salgın söz konusu değildir.” Hadi bu akşam rahat rahat uyuyun sevgili okurlar..

Dikkate değer bir salgın yok. Hele Domuz gribi zaten yok.. O artık sıradan griplerden biri.. Siz söylenenle­re bakmayın. Başta benim yaşadıklar­ım ve yazdıkları­m hepsi palavra..

Özür dilerim..

Kanımda “H1N1” virusü bulan, “Siz Domuz gribisiniz” diyen, derhal serum taktırıp, üç önemli ilaç yazan ve “Çok dikkatli olmalısını­z. Bıçak sırtında yaşıyorsun­uz. Genel durumunuzd­a en küçük değişiklik olursa beni hemen arayın” diye cep telefonunu veren doktor ve tüm testlerimi­n yapıldığı hastane adına da özür dilerim..

80 milyonu aldatmaya kalktık, iş birliği yaparak.. Ama işte gerçek güneşi ortaya çıktı..

İyi uykular, mutlu rüyalar!.

 ??  ?? Hıncal ULUÇ
Hıncal ULUÇ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye