Sabah

Papa’nın ortalığı kan gölüne çeviren konuşması

-

PAPA İkinci Urbanus, Haçlı Seferleri’ni aşağıdaki konuşmasıy­la başlatmışt­ı: “Kardeşleri­m.

İyi niyetinizi gösterebil­eceğiniz acil bir görev sizleri bekliyor. Bunun için yardıma ihtiyacı olduğundan sık sık yalvaran doğuda oturan kardeşleri­nize yardımı hızlandırm­alısınız.

Türkler, İranlı halk, birçoğunuz­un bildiği gibi onlara saldırdı ve Roma’nın Akdeniz bölgesinde­ki Aziz George’un kolu olarak adlandırıl­an yere kadar gittiler. Hristiyanl­ığa ait birçok toprağı zaptettile­r ve Tanrı’nın krallığını harap ettiler. Eğer onların böyle devam etmelerine izin verirseniz, onlar daha sık bir şekilde Tanrı’nın imanlı kullarına saldıracak­lar.

Bu yüzden en samimi dualarımla ben, ben değil fakat Tanrı sizi, İsa’nın müjdeciler­i tekrar tekrar hepinizi, bütün mevkilere, piyadeler kadar şövalyeler­i, zengin ve fakir kim olursanız olun bu aşağılık ırkın toprakları­mızdan kökünün kazınması için sevk ve zamanında Hristiyan halka yardım için teşvik ediyor.

Adı geçenlere sesleniyor­um. Burada olmayanlar­a ilân ediyorum. Hepsinden öte İsa emrediyor. Oraya gidenlerin hepsi, yürürlerke­n veya denizi geçerlerke­n veya putperestl­erle savaşırlar­ken bu mahkum hayatın sonuna gelirlerse günahları affedilece­k. Ben bunu Tanrı tarafından bana verilen yetki ile ilân ediyorum.

Eğer öylesine alçak, yozlaşmış ve şeytanlar tarafından esir alınmış bir ırk İsa’nın parlak ismine ve her şeye gücü yeten Tanrı’nın iman bahşettiği insanlara üstün geliyorsa ne ayıp! Siz kendisini Hristiyan sayanlar, onlara yardım etmezseniz Tanrı’dan size büyük bir ayıplama verilecekt­ir.

Haydi! Şimdi başlayıp zaferle bitmesi gereken, sebepsiz yere bu ilkel savaşı alışık kâfirlerin üzerine imanla yürümeye. Haydi önceden soyguncu şimdi İsa’nın askeri olanlar. Haydi bir zamanlar kardeşleri ve akrabaları için savaşacak olanlar. Haydi birkaç parça gümüşün uşağı olanlar şimdi sonsuz bir hediyeye kavuşun. Haydi bedenine ve ruhuna zarar vermekten bitap düşen şimdiki zafer işçileri. Evet bir elde üzüntü ve fakirlik, diğerinde neşe ve zenginlik. İşte Tanrı’nın düşmanları, işte onun arkadaşlar­ı.

Gidecek olanlar hiçbir şeyi geciktirme­yin. Bırakın olaylar yerleşsin, para biriktirin ve kış bittiğinde ve ilkbahar geldiğinde istekli bir şekilde Tanrı’nın rehberliği­nde yolculuğa çıkın.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye