Sabah

SULTAN ABDÜLHAMİD dualarla anıldı

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid, vefatının 101. yılında, Çemberlita­ş’taki Sultan 2. Mahmud Türbesi’nde bulunan kabri başında anıldı. Törene çok sayıda vatandaş katıldı

-

Sultan 2. Abdülhamid, vefatının 101. yılında, Çemberlita­ş’taki Sultan 2. Mahmud Türbesi’nde bulunan kabri başında anıldı. Anma programına, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Türçek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emre Bilgili ve 2. Abdülhamid’in torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Türkçek Derneği’nin organize ettiği “2. Abdülhamid’in Ölüm Yıl Dönümünde 101 Hatim” programı kapsamında 2. Abdülhamid’in kabri başında Kuran okundu, dua edildi. Katılımcıl­ara gül suyu ve lokum ikram edildi. Kayıhan Osmanoğlu, “Türkiye’nin her yerinden hatta yurt dışından eksik olmasınlar gelmeleri bizim için çok önemli. Allah razı olsun. Hala da insanlar gelmeye devam ediyor. Kuran-ı Kerimler okunmaya devam ediyor. Dedemize dua ettik. Buraya sürekli gelinmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. Necip Fazıl’ın dediği gibi, “Sultan Abdülhamid’i anlamak, her şeyi anlamak olacaktır” dedi. 21 Eylül 1842’de dünyaya gelen Abdülhamid, Farsça, Arapça, Fransızca, musiki ve diğer alanlarda eğitim aldı. Meşruti bir yönetim kurmak isteyen devlet adamı ve idareciler­in Sultan Abdülaziz ile 5. Murad’ı tahttan indirmeler­inin ardından 2. Abdülhamid, 31 Ağustos 1876’da tahta çıktı. Kısa süre sonra 23 Aralık 1876’da Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edildi. 10 Şubat 1918 Pazar günü hayata gözlerini yuman 2. Abdülhamid’in cenazesi, Sultan Reşad’ın iradesiyle ölümünün ertesi günü padişahlar­a mahsus özel bir törenle Divanyolu’ndaki II. Mahmud Türbesi’ne defnedildi.

‘EĞİTİM HAMLESİNİ ZİRVEYE ÇIKARDI’

İstanbul Üniversite­s Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, “Devleti devam ettirme sürecinde de ağırlıklı olarak üzerinde durduğu konu eğitimdir. Hem müessese hem de öğrenci sayısı itibarıyla Tanzimat döneminde başlayan eğitim hamlesini zirveye çıkaran isim 2.

Abdülhamid’dir” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye