Sabah

AKM’nin o eski örtüleri muhafaza ediliyor mu?

- (DIT|R: Mesut ALTUN - TASARıM: Uğur KIRIMLI

Dün, Gezi Parkı’nın yanı başında inşaatına başlanan Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreni vardı.

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşk­anı Tayyip

Erdoğan projeyi şöyle anlattı:

“Bugün ülkemizin sanat ve kültür hayatında çığır açacak, gerçekten önemli bir adımı hep birlikte atıyoruz. Tanıtımını gerçekleşt­irdiğimiz İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin hayata geçirilmes­i için yeni bir adımı atmaktayız. 5 ayrı bloktan oluşuyor. Bina içerisinde 2 bin 73 kişilik dünya standartla­rının üzerinde bir opera salonu, 828 kişilik bir tiyatro salonu ve bunlara ait sahne, kulis odaları yer alıyor.

Ayrıca projede çalışma odaları, kayıt stüdyoları ve prova salonları, sanat galerileri, millet kıraathane­leri de yer alıyor. *GOãOKOCTK ãJGOãGUVGV­KM hem de kullanım bakımından göz dolduran bu eserin ülkemizin sanat faaliyetle­rini daha da zenginleşt­ireceğine inanıyorum. Tüm Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum.”

★★★

Gezi’de, Can Dündar’ın yoldaşları­nın kendilerin­e “Kabe” seçtiği AKM’nin hikâyesi gariplikle­rle dolu.

Yapımına 1939’da Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde İstanbul Operası olarak başlanmış.

II. Dünya Savaş’ı dolayısıyl­a inşaatı durdurulmu­ş... 1959’da, Başbakan Adnan Menderes inşaatı yeniden başlatmış. Ancak bu kez de 27 Mayıs darbesi araya girmiş... ABD güdümlü cuntacılar

★★★

Dün her yerde aradım ama bu dev projeyle ilgili “sanat dünyamızda” kayda değer bir heyecanın izine rastlayama­dım.

Aksine bir hüzün ve açığa vurulmasa da hissedilen bir sitem hâkimdi havaya.

Hatta kimisi, AKM inşaatının temeline Türk Bayrağı ile Cumhuriyet­in ilk ve son Başkanları­nın fotoğrafla­rının asılmasını “ne hale geldiğimiz­in” kanıtı diyerek paylaşıyor­du.

Başkaları da bu ağıta, binanın, Gezi olaylarınd­a üzerine PKK da dahil envai çeşit terör örgütün bayrakları asılarak çekilmiş fotoğrafla­rını özlemle paylaşarak eşlik ediyordu.

Sahi, yıllardır tek bir sanat etkinliğin­in mamışlar. yaşanmadığ­ı köhne AKM binasının üzerine

Nihayet opera inşaatı 1967-1970 yıllaGezi’de örttükleri o ,”kutsal emanetler” rı arası Süleyman Demirel döneminde kimlerin elinde acaba? tamamlanmı­ş. Aman iyi saklasınla­r, 700 gün sonra

Ne var ki bina bu kez de, dönemin yeni AKM tamamlandı­ğında kapısında tezgazetel­erine geçen ifadeyle söylersek, gah açar, 2013 şanslı kişiye 2500 “anarşikler” tarafından yakılmış! TL’den falan satarlar. Nasıl yapacaklar­ını

Ardından, AKM 1977 yılında Yılmaz anlatır kendilerin­e. melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19 bula- yeniden hizmete girmiş. Sonrasını biliyorsun­uz.

 ??  ?? Melih ALTINOK
başbakan asmak tan inşaata çivi çakmaya fırsat
Melih ALTINOK başbakan asmak tan inşaata çivi çakmaya fırsat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye