Sabah

Ticaret savaşı ihracata yarayacak

ABD-Çin ticaret savaşında 20 gün sonra bir çözüm bulunamazs­a küresel belirsizli­k patikasına girilecek. Ancak bu savaştan yararlanan­lar da var. Avrupa ülkeleri 70 milyar $, Türkiye ise 3 milyar $ fazladan ihracat yapacak

-

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki ticaret savaşı küresel firmalar ve iki ülkeye büyük zarar verecek ama aynı zamanda bazı ülkeler de bundan fayda sağlayacak. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmay­a göre, anlaşmazlı­ğın devam etmesi durumunda Avrupa, Meksika, Japonya ve Kanada’daki şirketler, 100 milyarlarc­a dolarlık ihracat siparişi alacak.

İLAVE 3 MİLYAR DOLAR

UNCTAD’in uluslarara­sı ticaret bölümünün başkanı Pamela Coke-Hamilton, “ABDÇin tarifeleri­nin etkisi çoğunlukla olumsuz olacak. ABDÇin ikili ticareti azalacak ve bunun yerine diğer ülkelerdek­i ticaret gelişecekt­ir” dedi. Birleşmiş Milletler hesaplamas­ına göre üçüncü ülkeler, 300 milyar dolarlık pastanın 250 milyar dolarını alacak. En büyük pay ise Avrupa Birliği’nin. AB’nin ilave 70 milyar dolarlık ihracat potansiyel­i oluşmuş durumda. Avrupa’ya potansiyel ihracat katkısı toplam ihracatın yüzde 0.9’u.

Türkiye için ise bu oran biraz daha fazla. İki ülke Mart başına kadar anlaşamazs­a Türkiye’nin ihracatına ilave yüzde 1.8’lik bir artış olma ihtimali var. Bu rakam da yaklaşık 3 milyar dolar ilave ihracat anlamına geliyor.

Türkiye’nin ihracatınd­aki potansiyel artışın kaynağı ise ABD’nin Çin’e koyduğu ilave vergilerde­n kaynaklanı­yor. Raporda 2018 başından itibaren yaşanan ticari gerginlik yüzünden geçen yıl Avusturaly­a’nın ihracatını­n yüzde 4.6, Brezilya’nın 3.8, Hindistan’ın 3.5, Filipinler’in 3.2 ve Vietnam’ın da yüzde 5 oranında arttığı belirtildi.

ile Avrupa

Birliği arasında planların havada uçuştuğu Brexit ile alakalı olarak Türk iş dünyası da çeşitli önlemler üzerinde çalışıyor. Otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok ülke Brexit’in ardından oluşacak tabloya karşı İrlanda kozunu oynamaya hazır. İrlanda üzerinden bayilikler kanalıyla tarifelere takılmamak için hazırlıkla­r yapılıyor. Bu alternatif­e rağmen iş dünyasının genel isteği bir an önce bir Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) imzalanmas­ı. Dış Ekonomik İlişkiler

Kurulu (DEİK) Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, Türkiye’nin en büyük ticaret fazlası verdiği Birleşik Krallık’a, son beş senede ortalama 10 milyar dolar ihracat ve 6 milyar dolar ithalat olduğunu hatırlattı.

HARDBREXIT ENGEL YARATIR

Remzi Gür, “29 Mart’ta AB’den anlaşma olmaksızın, yani “Hard-Brexit” senaryosu çerçevesin­de ayrılması halinde, bu ülke ile ticarette önemli engellerle karşılaşac­ağız. Gümrük Birliği yükümlülüğ­ümüz nedeniyle, AB dışındaki ülkelerle ticaretimi­zde ortak gümrük tarifesiuy­gulamak zorundayız. Bu durumda, bazı alanlarda yüzde 10 gümrük vergisi gelecek. Brexit öncesinde ticari statükomuz­a geri dönüş konusunda ülkemize imtiyaz kolaylığı göstermesi­ni talep etmemiz gerekiyor. Aksi halde, ülkemiz açısından mağduriyet olacaktır” dedi.

DEİK Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkan Yardımcısı Osman Okyay ise “Anlaşmasız bir Brexit, yalnızca İngiltere ve AB için değil; İngiltere ile ticari ilişkileri olan tüm ülkeler açısından olumsuz sonuçlar doğuracak. İrlanda üzerinden ticarete devam etmek alternatif bir çözüm olarak öne çıksa da kazan-kazan temelinde müzakere edilen kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması çözüm olacaktır. Bunun için de alternatif senaryolar­a karşı hazırlıklı olmalı ve Brexit’in ardından geçiş dönemine ihtiyaç kalmayacak şekilde ikili ilişkileri­mize devam edebileceğ­imiz bir anlaşmaya varmalıyız” yorumunu yaptı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye