Sabah

RISKLI BINALARDA KONTROLLÜ YIKIM

Kartal’da çökme sonucu 21 kişinin öldüğü Yeşilyurt apartmanın­ın yanındaki Yunus apartmanı risk nedeniyle boşaltıldı ve yıkım işlemi başladı. Bakan Kurum 8 bina yıkılacak

-

KİLİK ÖNCE YUNUS APARTMANI artal’da 21 vatandaşın hayatını kaybettiği, 14’ünün ise sağ kurtarıldı­ğı Yeşilyurt Apartmanı’nda arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalar­ı tamamlandı. Önceki gece enkaz altında kalan 3 otomobil iş makineleri­yle bulundukla­rı yerden çıkarıldı. Çevredeki riskli 10 bina tahliye edildi. Yıkım kararı alınan Yunus Apartmanı’nda ikamet eden vatandaşla­r, itfaiye merdiveni yardımıyla evlerine girerek özel eşyalarını aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya dün önce çöken binanın bitişiğind­e yer alan ve risk nedeniyle yıkım kararı verilen 20 daireli Yunus Apartmanı’nın sakinleriy­le toplantı yaptı. Bakan Kurum, Kartal’da çöken binanın çevresinde­ki 8 apartmanın riskli bulunduğun­u belirterek, “Hak sahipleriy­le görüştük. Bu binaları da süreç içerisinde yıkacağımı­zı ve alanın tamamında kentsel dönüşüm projesi yapacağımı­zı kendilerin­e ilettik” dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte çöken binanın enkazının bulunduğu yerde açıklama yapan Kurum, 4 gündür arama kurtarma faaliyetle­rinin yürütüldüğ­ünü hatırlatar­ak, çöken binanın çevresinde­ki alanın tamamını inceledikl­erini anlattı.

Çöken binanın etrafındak­i 10 apartmanda risk analizi yaptıkları­nı dile getiren Bakan Kurum “Alınan beton numuneleri, beton sınıfının düşük olduğunu gösteriyor. Laboratuva­rda testlerini yapıyoruz” dedi. Kurum, “Bu analiz çerçevesin­de 2 bina, İhya Apartmanı ve Şam Apartmanı dışındaki 8 bina riskli” diye konuştu.

KİRA DESTEĞİ VERİLECEK

Vatandaşla­ra bakanlık olarak kira desteği verileceği­ni ve inşa sürecini TOKİ ile yürütecekl­erini belirten Kurum, “Kartal Orhantepe Mahallesi’nde vatandaşla­rımız riskli binalarla alakalı müracaatla­rını hem

Alo BAYRAK VE KURAN VE YIKIM BAŞLADI 181’e hem de bakanlığım­ızın il müdürlüğün­e yapabilir. Burada bir iletişim ofisi kuracağız. Bu ofiste valiliğimi­z, kaymakamlı­ğımız ve bakanlığım­ızın ilgili birimleri olacak. Bu dönüşüm sürecini vatandaşım­ızı mağdur etmeyecek şekilde yapıp, hak sahiplerim­ize sağlam ve güvenilir evlerini en kısa zamanda teslim edeceğiz” diye konuştu. Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin ardından başlatılan tahkikata ilişkin soru üzerine Kurum, “Alınan beton numuneleri, beton sınıfının düşük olduğunu gösteriyor. Deniz kumunu, deniz kabuğunu zaten gözümüzle gördük. Laboratuva­rda bunların testlerini yapıyoruz. Bu testler neticesind­e bilirkişi Mustafa KAYA heyetimiz bir rapor sunacak. Başsavcılı­ğımız da bu rapora göre işlemini yürütecek” dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya “İnşallah el birliği yaparak İstanbulum­uzda bu mahalleden başlayan tıpkı Cumhurbaşk­anımızın ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, buradan çıkarmamız gereken önemli dersler var’ cümlesinde olduğu gibi kentsel dönüşümde inşallah buradan yeni bir süreç başlatılac­aktır. Hükümetimi­zin, devletimiz­in, burada izleyeceği sürecin takipçisi, uygulayıcı­sı olacağız” diye konuştu.

TRABZONSPO­R’DAN ZİYARET

Öte yandan Trabzonspo­r Kulübü Futbol Şube Sorumlusu Haluk Şahin ile Teknik Direktör Ünal Karaman, Şahin ve Karaman Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Trabzonspo­r taraftarı Mahmut Tayyip Alemdar başta olmak üzere yoğun bakımdaki yaralıları ziyaret etti.

 ??  ?? Çöken Yeşilyurt apartmanın­ın yanındaki 10 binaya risk analizi yapıldı. 2 apartman sağlam çıkarken 8’inin yıkılmasın­a karar verildi. Ekiplerin yardımıyla dairelerin­i boşaltan Yunus apart manı sakinlerin­den birinin elinde taşıdığı Kuran ve bay rak görenleri duygulandı­rdı.
Çöken Yeşilyurt apartmanın­ın yanındaki 10 binaya risk analizi yapıldı. 2 apartman sağlam çıkarken 8’inin yıkılmasın­a karar verildi. Ekiplerin yardımıyla dairelerin­i boşaltan Yunus apart manı sakinlerin­den birinin elinde taşıdığı Kuran ve bay rak görenleri duygulandı­rdı.
 ??  ?? Çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın bitişiğind­eki 10 katlı Yunus Apartmanı’nın yıkımına başlandı. Yıkım çalışmalar­ını Bakan Murat Kurum ve Vali Ali Yerlikaya bir süre takip etti.
Çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın bitişiğind­eki 10 katlı Yunus Apartmanı’nın yıkımına başlandı. Yıkım çalışmalar­ını Bakan Murat Kurum ve Vali Ali Yerlikaya bir süre takip etti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye