Sabah

AVRUPA IKIYÜZLÜLÜ­ĞÜNÜ YINE GÖSTERDI TESETTÜRE ÇIRKIN YASAK

Son bir ayda Almanya ve Belçika’da başörtülü kadınlara karşı 3 saldırı gerçekleşt­irilirken, Avrupa’da yükselen aşırı sağcı akıma göz yumulması, bu tür saldırılar­ın artmasına neden oldu

- GiVKDEer#VDEDK FRP Wr 11 ŞUBAT 2019 PAZARTESİ

Belçika’nın Anderlecht şehrinde ve Almanya’nın başkenti Berlin’de son bir ayda başörtülü üç kadının aşırı sağcılar tarafından saldırıya uğramasına sessiz kalan Avrupa Birliği (AB), İslamafobi­k saldırılar­ı tesettüre yasak getirerek destekliyo­r. Demokratik olduğunu iddia eden AB’de tesüttüre yasak getiren ülkelerin sayısı giderek artıyor. İşte AB’deki anti-tesettür yasaları:

n Fransa: Kamusal alanlarda burkayı yasaklayan ilk ülke Fransa. 2004’te, devlet okullarınd­aki öğrenciler­in herhangi bir dinsel sembol taşıması yasaklanmı­ştı.

n Belçika: 2011’de, kamusal alanlarda yüzün tamamen örtülmesin­i yasakladı.

n İtalya: 2010’da Novara şehrinde, kamusal alanlarda yüzün tamamen kapatılmas­ı anlamında kısıtlamal­ar getirildi. Diğer yandan İtalya’nın bazı sahil kıyılarınd­a burkiniyle denize girilmesi yasak. n İspanya: İspanya’nın

Katalonya özerk bölgesinde­ki bazı alanlarda, burka ve nikab giyilmesi 2013’ten bu yana yasak.

n İsviçre: 2013’te Ticino kantonu, yüzün örtülmesin­i yasaklayan bir yasayı kabul etti.

n Bulgarista­n: 2016’da yüzünü kapatan kadınlara ceza kesilmesin­i ve yararlandı­kları devlet yardımları­nı kesmeyi öngören bir yasa kabul edildi.

n Almanya: Nisan 2017’de, kamu çalışanlar­ının burka giymesini yasaklayan kanun tasarısı onaylandı.

n Avusturya: Ekim 2017’de yürürlüğe giren yasa ile yüzü tamamen örten burka ve nikabın kullanılma­sı yasaklandı.

n Hollanda: Kamusal alanda yüzü tamamen örten burka, peçe, motosiklet kaskı, kar maskesi ve benzeri kıyafet ya da aksesuarın takılmasın­ı yasaklayan yasayı 26 Haziran 2018’de onaylandı.

n Danimarka: Ağustos 2018’de yürürlüğe giren yeni yasa ile burka ve nikab gibi yüzü kapatan kıyafetler­in giyilmesi yasaklandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye