Sabah

CHP ve PKK’nın yüzde kaçı Türk milliyetçi­si?

- 6DOIK 781$ VDOIK WXnD#VDEDK FRP WU

Bir “araştırma” şirketi ($5($) “seçmen davranışla­rı” üzerine oldukça ilginç bir anket yapmış. CHP seçmeninin (milletYeki­li seoi minGe) ikinci parti tercihi, Meral Hanım’ın İP’iymiş. Yüzdesi: 46. 7 CHP seçmeninin yüzde 3.7’si de ikinci parti olarak HDP’yi tercih edeceğini söylemiş.

Geri kalanı mı? “Kemik seçmen” denilen kesim. Yani, ne olursa olsun CHP’den asla vazgeçmeye­nler. Buraya kadar ilginç olan bir şey yok, devam edelim.

CHP’nin gizli ittifak kurduğu HDP seçmeninin ikinci parti tercihi, tahmin ettiğiniz gibi CHP.

Yüzdesi de bir hayli yüksek: 42.3 Geri kalanı da “kemik” seçmen... Gördüğünüz gibi HDP ile CHP arasında ikinci parti tercihi bakımından çok ciddi bir orantısızl­ık var. Yüzde 42.3 nire, yüzde 3.7 nire değil mi?

Bu oransızlık, HDP seçmeninin CHP’ye karşılıksı­z aşkının göstergesi mi yoksa CHP’den HDP’ye (“her eYGen bir oy” kampanyası misali) giden veya gidebilen seçmenin davranışı mı? Bu soruya cevap vermek için söz konusu araştırmad­a yer alan her iki partinin “politik tercihleri­ne” bakmakta fayda var:

CHP seçmeninin yüzde 77.6’sı Atatürkçü, yüzde 14’ü de sosyal demokrat, yüzde 6.1’i milliyetçi, yüzde 2.2’si de muhafazakâ­rmış.

Şu kadarını sormadan geçmeyelim: Milliyetçi­lik yüzdesi ancak yüzde 6.1’i bulan CHP seçmeninin yüzde 77.6’sının “Atatürkçül­üğü” nasıl bir şeydir?

★★★

Politik tercihleri bakımından hangi partinin seçmeninin yüzde 61. 4’ü de sosyal demokrat, yüzde 25. 7’i de muhafazakâ­r, yüzde 8.8’i Atatürkçü, yüzde 4.2’si de milliyetçi­dir?

Meral Hanım’ın İP’i mi? Hayır, değil. Mezkur ankete göre bu partinin adı HDP.

Demek ki, “milliyetçi­lik” bakımından kıyaslayac­ak olursak, HDP’nin seçmeni CHP seçmeninde­n pek aşağı kalmıyor.

Nihayetind­e yüzde 6,1 CHP, yüzde 4.2 de HDP.

O halde sormak gerek: Ne tür bir milliyetçi­liktir bu?

“Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz” diyen HDP Eş Başkanı ile PKK’nın Suriye koluna (PYD) “Vatanını kurtarmak için örgütlen miş bir oluşum” diyen CHP Genel Başkanı’nın milliyetçi­liği mi?

★★★

Ocak 2019’da 12 büyükşehir­de 2 bin 60 kişiyle yapılan söz konusu ankette, MHP seçmeninin yüzde 12.2’si kendini “Atatürkçü” olarak tanımlıyor­muş.

HDP seçmeninin “Atatürkçü” yüzdesi de 8.8’den ibaretti.

ODA TV başta olmak üzere muhalif siteler özellikle buna dikkat çekmişler. Hem de “MHP ve HDP’nin ne kadarı Atatürkçü” şeklinde manşet atacak kadar.

Bu manidar kıyaslaman­ın... Yüzde 77.6’sının kendini “Atatürkçü” tanımladığ­ı CHP’li seçmene, “Atatürkçül­ük bakımından HDP ile MHP arasında pek fark yok” demenin dışında anlamı var mı? Maksat nedir?

CHP’li seçmeni Atatürk üzerin den HDP’ye alıştırmak mı?

Bunun için mi matine - suare “Mustafa Kemal’in askeriyiz” diyor, İzmir’in dağlarında çiçekler açtırıyord­unuz?

Bütün bunlar, PKK’nın siyasi kanadını CHP’li seçmene Atatürk üzerinden sempatik göstermeni­n lansman faaliyeti miydi?

MHP ile HDP’yi “Atatürkçül­ük” bakımından kıyaslaman­ın (hatta eşitle me Jayretinin) vahametini anlayabilm­eniz için bugünkü yazı yolculuğum­uza o başlığı seçtim.

Yoksa, Mehmetçiğe kurşun sıkan PKK’nın elbette “Türk milliyetçi­si” yüzdesi falan olmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye