Sabah

Haşhaşîler, gerçekten haşhaşî miydi?

- (GLW|r: YAsIn ESKİKÖY - Tasarım: YAUHn *E=E5

Haşhaşîler, 11. yüzyılda, Kuzey İran’daki Alamut Kalesi’ni merkez edinen, Hasan Sabbah liderliğin­de örgütlenmi­ş, oldukça disiplinli bir örgüt. Sabbah, Şiiliğin marjinal inanışları­ndan olan ve Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) torunu İmam Caferu’s-Sadık’ın oğlu İsmail’i “imam” kabul eden İsmailiye mezhebinin Nizarî koluna mensup. Zaten kendilerin­i de İsmailî-Nizarî olarak adlandırıy­orlar.

Büyük Selçuklu Veziri Nizamülmül­k’ün suikastle öldürülmes­i dahil, terörü bir güç unsuru olarak kullanan ilk yapıların başında gelen gruba “Haşhaşi” ismini veren biziz. Sonradan Batılılar da Haçlılara yapılan suikastler sebebiyle “haşhaşi” ismini “assassin” olarak alıp, bu kelimeye de suikastçi anlamını veriyorlar. Haşhaş-suikast bağlantısı ise, Sabbah’a her şeyiyle bağlı “fedailer” denilen grubun suikast işlemeden evvel haşhaşla uyuşturuld­uğuna olan inanış. Kötülüğün ve kör bağlılığın sadece uyuşturucu vesilesiyl­e gerçekleşe­bileceği düşüncesöy­ledi. Dahası, görüntüler ayna si “Haşhaşî” isminin verilmesin­gibi net olmasına rağmen, üste de etkili olsa da, gerçekten öyle görünen kişinin kendi olmadığını miydi, emin değilim. iddia etti. Üstelik hayatı boyunÇünkü günümüzde ca da Fetullah Gülen’le hiç tanışyaygı­n olan HaşhaşiFET­Ö mamıştı! benzetmesi­ne Geçtiğimiz hafta ilginç bir şey oldu. baktığımda uyuşturuBa­tmaz’ın, örgüt elebaşı Gülen’e hitacunun şart olmadığıbe­n yazdığı mektup, jandarma tarafınnı da görebiliyo­rum. dan duruşma salonunda ele geçirildi. Kemal Batmaz örneğine Mercekle okunacak kadar küçük harfbakın mesela. Kendini lerle yazılan mektup, “Muhterem efenbildi bileli bir FETÖ dim” diye başlıyordu. Ankara’ya gelen bağlısı olan Batmaz, ABD heyeti eşliğinde, savcılar taraKaynak Holding’in fından alınan ifadesinde Gülen’i nasıl de yöneticile­rindensavu­nduğunu ifade eden mektup, di. Pensilvany­a’da “Muhterem efendim, dualarınız­ı bekliFETÖ’yü düzenyorum” diye bitiyordu. li ziyaret ederdi ki bu ABD’nin verdiÖmrü FETÖ’ye hizmetle geçği belgelerde bile geçiyor. Darbeden miş ve 251 kişinin ölümüiki gün önce ABD’den ‘TSK İmamı’ nün baş sorumlular­ından ola

Adil Öksüz ile dönerkenki görünrak şu an müebbetle yargılanan tüleri kameralara yansıdı. Ayrıca bir FETÖ’cünün hikâyesini okudarbe gecesi, Akıncı Üssü’nde ‘Hava dunuz. Üstelik haşhaş almadan Kuvvetleri İmamı’ olarak askerlere taliyaptık­ları bunlar! O yüzden büyük mat verirkenki görüntüler­i de kameraölçü­de gençlerimi­zi hedef alan, onlalara yansıdı. rı amaç aradıkları bir yaşta kendilerin­e Mahkemede, Adil Öksüz’ü tanımabağl­ayan ve beyinlerin­i yeniden şekildığın­ı, Akıncı Üssü’nün yerini bilmelendi­ren her tür yapıya karşı teyakkuzdi­ğini, oraya arsa bakmaya geldiğini da olmalıyız.

KIODO NDSODn#VDEDK FRP WU 606 +.$ \D] ·\E J|nDEU 7/ 0+

 ??  ?? +IOkO .$3/$1
+IOkO .$3/$1
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye