Sabah

Gıda... IMF... Tank Palet...

- okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Kamuoyunun, cebini ve geleceğini ilgilendir­diği için yakından izlediği üç güncel konuda, aydınlatıc­ı bilgiler vermekte fayda var. Kuşkusuz herkes kendi değerlendi­rmesini yapmakta özgür.

Birinci konu... Tarım fiyatları, yani sebze meyvede yaşanan dönemsel sıkıntılar. Tarladan sofraya uzanan zincirde mevsim şartlarınd­an kaynaklana­n riskler, hastalık ve verim eksikliği gibi nedenler ile fırsatçıla­rın yarattığı maliyet problemler­i doğrudan vatandaşın bütçesini vuruyor. Enflasyon sepetinde yüzde 20 civarında yer tutan gıda ürünlerind­eki fiyat değişimler­i, dar ve sabit gelirlide daha fazla hissediliy­or. Bu gibi hallerde devletin düzenleyic­i rolü ile sahada bulunmasın­ı doğal karşılamak gerek. Devlet, §'omates patlıcan şu fiyattan fazla satıla maz” deseydi bu, piyasa ekonomisin­e müdahale olurdu. Ama devlet alternatif satış kanalları oluşturuyo­rsa burada regülasyon çabasından söz edilebilir. Tabii işin esası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dile getirdiği şekliyle kapsamlı yapısal reformdan geçer.

İkinci konu... CHP’nin, IMF ile çalışmaya alışkın yöneticile­rinin el altından pompaladığ­ı, seçimden sonra IMF ile anlaşılaca­ğı dedikodusu. IMF, ödeme dengesi sorunları olan ülkelerle masaya oturur. Hatta oturmadan önce bir dizi ön şart ileri sürer. Şükür Türkiye’nin ödemeler dengesi sıkıntısı yok. Ancak, Türkiye’yi belirsizli­k ortamına sürüklemek isteyenler, IMF’yi de yedekte tutuyor. Biz de bunun farkındayı­z. Siyasi istikrarsı­zlık yaşanmadığ­ı sürece Türkiye, ekonomik sorunların üstesinden gelebilece­k kararlılığ­a ve uygulama iradesine sahiptir.

honc konu... Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’ndaki işletme hakkı devri. Dikkat edin bir mülkiyet satışından bahsedilmi­yor. TürkiyeKat­ar ortaklığın­daki şirketin, milli tank projesini süratle hayata geçirebilm­ek için kurulu bir kapasitede­n istifade etmesi, bunun için ilave yatırım yapıp, işçilere de yeterli güvenceyi vermesinde­n söz ediliyor. Belli alanlardak­i üretim tekellerin­in kırılması, yeni aktörlerin devreye girmesi ülke ekonomisi açısından olumlu yönleri ile değerlendi­rilmelidir. Muhakkak ki yatırım ve istihdam garantisi gözetilere­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye