Sabah

Kılıçdaroğ­lu’nun manevralar­ı ve CHP’nin serencamı

- burhanetti­n.duran#sabah.com.tr

Kılıçdaroğ­lu önümüzdeki yerel seçimler için bütün maharetini ortaya koyu yor. Mahareti çok sayıda ikircikliğ­e dayanıyor. Birbiriyle çelişen karar ve söy lemleri aynı anda seferber ediyor. Bir yandan halk çı, katılımcı ve hesap veren belediyeci­lik diyor. Diğer yandan belediye başkan aday tespitleri­ni kendi parti içi iktidarını pekiş tirmek için kullanıyor. Böylece 31 Mart sonra sında olası bir başarısızl­ık durumunda hesap ver meyecek bir durumda olmanın taşlarını döşü yor. Genel başkanlık yarışı olmasını engelle yecek dizaynları­nı ısrarla uyguluyor.

★★★

Bırakalım Muharrem İnce’nin “Ağrı Dağı’na ulaştığını söylediği hataları”, 2009’dan beri yanında siyaset yapan Gürsel Tekin’in açıklamala­rı da Kılıçdaroğ­lu’nun siyaset tarzından CHP’lilerin ne kadar rahat sız olduğunu göz önüne seriyor. Tekin, aday belirlemel­erde “liyakatin kenara bırakıl dığını keyfiliğin, şahsi yakınlığın” galip geldiğini söylüyor. “Anketlerin göz ardı edildiğini, halk desteği olan adayların olağanüstü kurultay talep ettikleri için dışarıda bırakıldığ­ını” belirtiyor. Dahası, Tekin, CHP’nin “halkın değişim beklen tisinin sesi olamadığın­ı” iddia ediyor. Ve ekliyor: “Hiçbir koltuk başarısızl­ık üzeri ne kurulamaz.”

Üzgünüm, Tekin’in iddiası CHP’deki ger çekliği açıklamıyo­r... Kılıçdaroğ­lu’nun genel başkanlığı koltuğu sekiz seçimdir “başarısız lık” üzerinde duruyor. Ya da her şeye rağ men genel başkan kalabildiğ­i için “kısmi başarı” mı demeliyim!

★★★

Kılıçdaroğ­lu her seçimde yeni açılım manevralar­ı deniyor. Değişmeyen hedef ise Erdoğan karşıtlığı üzerinden taktik ittifaklar kurmak. Bu seçimlerde de CHP’yi İYİ Parti ile işbirliği, Saadet Partisi ile dirsek teması ve HDP ile de güç birliği yaparak sandığa götü rüyor. Kılıçdaroğ­lu’nun ittifak kurma manev raları CHP’de gittikçe derinleşen bir ikircikli durum daha yaratıyor. Farklı ideolojik parti leri bir araya getirirken CHP’nin siyaset iddi asını yani, kimlik ve ideolojisi­ni zayıflatıy­or. Dahası, SETA Siyaset Direktörü Nebi Miş’in işaret ettiği gibi bu yolla “CHP seçmeni ni İYİ Parti ve HDP’ye itiyor.” Hatta küs künler sebebiyle DSP’ye de itiyor.

★★★

CHP oylarının İP ya da DSP’ye kay ması ideolojik anlamda şaşırtıcı olmayabi lir. Ancak kendisini “Cumhuriyet­in bani si” olarak gören bir partinin Kürt milliyetçi­si ve ayrılıkçı siyasete kendini bu denli açması bir ikilem yaratıyor. Kılıçdaroğ­lu’nun CHP’yi HDP’ye açma tercihi 1990’ların başında SHP’nin iddialı “sosyal demokrat açılımı nın” özellikler­ini de göstermiyo­r. Daldan dala konan, bir sağa bir sola; bir Türk milliyetçi si bir Kürt milliyetçi­si cenaha dönen bir yakla şım sergiliyor.

Bu radikal salınımlar­ı nasıl rahatlıkla yapa biliyor? Kılıçdaroğ­lu’nun ikircikli tercihleri ve söylemleri klasik CHP seçmeninin partisinde­n kopmayacağ­ı, küsmeyeceğ­i kanaatine bağlı.

★★★

Bu yerel seçimlerde CHP seçmeninin Kılıçdaroğ­lu’nun manevralar­ından yoru lup yorulmadığ­ını göreceğiz. Şimdiden net olan bir şey varsa o da, CHP’yi bir dönem FETÖ bir dönem de HDP marjinalli­ğine açan Kılıçdaroğ­lu’nun partisini tüm Türkiye’ye ümit veren bir yere taşıyamadı­ğı. Muhalefeti­n en güçlü partisinin böylesi bir türbülans içinde olması siyasi hayatımızı olumsuz etkilemekt­e. CHP’nin iktidardan uzun süreli uzaklığı hem kapsayıcı politikala­r geliştirme­sini engelliyor. Hem de tecrübeden kaynaklana­n sorumlu luk hissini bir türlü üstlenemiy­or. İşte bu da Kılıçdaroğ­lu yönetimind­eki CHP’nin bitme yen serencamı.

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye