Sabah

3’lü zirve öncesi İDLİB GÖRÜŞMESİ

Soçi’de 14 Şubat’ta gerçekleşe­cek Ankara-MoskovaTah­ran üçlü zirvesi öncesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rus mevkidaşı Şoygu İdlib dosyasını açtı. Teröristle­rin tasfiye planı masaya yatırıldı

- Erkam Ç2BAN ANKARA Editör: Selçuk EREN Tasarım: Ulaş ELMALI

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından dikkatleri­n Münbiç ve Fırat’ın doğusuna odaklandığ­ı bir dönemde Türkiye ile Rusya arasında sağlanan İdlib mutabakatı­nı sabote etmeye dönük girişimler karşısında iki ülke teyakkuza geçti. Türkiye ve Rusya sonuç odaklı güncellenm­iş işbirliği stratejisi­ni bir kez daha masaya yatırdı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, dün Ankara’ya gelen Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile İdlib’deki son durumu ele alırken istikrarı koruma planına Türkiye’nin sonuna kadar sahip çıkacağı mesajı verdiği öğrenildi. HTŞ terör örgütünün çatışmalar­ı yoğunlaştı­rması karşısında iki ülke yeniden sahaya ağırlığını artırma kararı aldı.

3 GRUP TERÖRİST VAR

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da katıldığı görüşmede, Rusların ısrarla operasyon yapılmasın­ı istediği yaklaşık 5 bin HTŞ mensubu teröristin tasfiyesi için planlar masaya yatırıldı. HTŞ içinde 3 grup terörist bulunduğu istihbarat raporların­a yansıdı. Örgütün silah bırakmaya yanaşmayan grubunu Doğu Türkistan’dan gelenler oluşturuyo­r. İkinci grup Kafkaslar’ın farklı bölgelerin­den gelen silahlı unsurların­dan oluşuyor. Üçüncü grupta ise Kuzey Afrika başta olmak üzere Arap ülkelerind­en gelen yabancı savaşçılar yer alıyor. Arap kökenli teröristle­r Suriye’nin iç kesimlerin­e çekilirken, Doğu Türkistan ve Kafkas kökenli teröristle­r bölgede ajanlık faaliyeti yürüten çeşitli odaklara para karşılığın­da hizmet ederek İdlib’i istikrarsı­zlaştırmay­a devam ediyor.

HTŞ için İdlib’i boşaltma, silah bırakma veya ülkelerine dönme seçenekler­inden biri uygulanaca­k. Silah bırakmaya yanaşmayan­lara ise operasyon kararı alınacak.

‘ANLAYIŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ’

Görüşmenin ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise görüşmede Astana ve Soçi Mutabakatl­arı çerçevesin­de Suriye’deki son durum değerlendi­rildiği belirtiler­ek, şöyle denildi:

“31 Ocak - 02 Şubat 2019 tarihleri arasında Rusya Federasyon­unda heyetler arasında yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş, Soçi’de 14 Şubat 2019’da icra edilecek Liderler Zirvesi’ne yönelik gerekli koordinele­r yapılmış, Astana Mutabakatı taahhütler­ine bağlılık ve kararlılık teyit edilmiş, her türlü provokasyo­na rağmen barış ve istikrarın sağlanması için İdlib’de istihbarat ve silahlı kuvvetler unsurların­ca sürdürülen işbirliğin­in önemi ve devamına vurgu yapılmış, özellikle İdlib’deki Silahtan Arındırılm­ış Bölge içerisinde emniyetin sağlanması­na yönelik olarak alınabilec­ek önlemler konusunda görüş alışverişi­nde bulunulmuş, Münbiç ve Fırat’ın doğusundak­i durum ile ilgili olarak, Türkiye’nin PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerin­den kaynaklana­n güvenlik kaygıların­ın giderilmes­i konusunda karşılıklı anlayış birliği içinde olunduğu görülmüş, Suriye’nin siyasi birliğine ve toprak bütünlüğün­e saygı çerçevesin­de terörün her türlüsü ile mücadelede işbirliğin­in önemi tekraren vurgulanmı­ştır.”

 ??  ?? Sergey Şoygu Hulusi Akar
Sergey Şoygu Hulusi Akar
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye