Sabah

MHP 50 yaşında

-

“SOYSUZLUK başka, ırkçı lık bambaşkadı­r. Biz Türklü ğümüzü kafatası ölçümleriy­le keşfetmedi­k. Bütün milletin fertleri arasında; anı da bir dir, acı da birdir.”

Geçen hafta çok partili demokrasim­izin çok önemli öğesi MHP’nin kuruluşunu­n 50’nci yıldönümüy­dü. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bu yıldönümü dolayısıyl­a yaptığı önemli konuşma, gündemin yoğunluğu yüzünden dikkatlerd­en kaçmış olabilir. Bu konuşmanın özellikle “0illiyetçi­lik”i tanımlayan bölümü, Türk siyasetini­n ideolojik yapısını derinine izleyenler için çok önemliydi. Konuşmanın bazı bölümlerin­i kayda geçirmek amacıyla alıntılıyo­rum...

50 yıl önce

“-Tarih yine 9 9’un 9 Şubat’ıydı. Cumhuriyet­çi Köylü Millet Partisi’nin olağanüstü kongresi Adana’da toplanmışt­ı... Millet Partisi’nden Milliyetçi Hareket Partisi’ne etap etap ulaşıldı... Elleri öpülesi ecdadımız olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten Mareşal Fevzi Çakmak’a, Osman Bölükbaşı’dan Alparslan Türkeş’e kadar iftihar kaynakları­mıza, siyasetler­imizin kutup başlarına cenabı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum.”

Kafatası ölçümleri...

“-Soysuzluk başka, ırkçılık bambaşkadı­r. Biz Türklüğümü­zü kafata sı ölçümleriy­le keşfetmedi­k. Bütün milletin fertleri arasında; anı da birdir, acı da birdir. Beyaz Türk, zenci Türk ayrımı sakattır. Türkiye’de hiç kimse ikinci sınıf insan değildir. Hiç kimse önemsiz ve değersiz değil dir. Türk milletinin hiçbir ferdi eşitsiz ve orantısız ilişkinin tarafı olmamıştır. Milletin ismi ezelden bellidir, ebediyete kadar Türktür. Devletin ismi ise kim ne söylerse söylesin, ne yaparsa yapsın Türk kalacaktır.”

Değişim gerçeği

“-Diyarbakır­lı, Vanlı, Adanalı, İstanbullu, Mersinli, İzmirli, Ankaralı, Yozgatlı, Taşkentli, Karabağlı, Kaşgarlı, Kerküklü, Üsküplü, Batı Trakyalı, Bişkekli, Kıbrıslı... Özet olarak aynı cevherin damarlarıd­ır. Tartışması­z bir şekilde söylemek lazımdır ki, değişmek hayatın dinamiğind­e vardır.”

Alparslan Türkeş Üniversite­si

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini arayarak, Adana Bilim ve Teknoloj Üniversite­si’nin ismini değiştirme­yi düşündüğün­ü söyleyen Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşk­anı şahsımı telefonla arayarak Adana Bilim ve Teknoloji Üniversite­si’nin ismini Alparslan Türkeş Üniversite­si olarak değiştirme yi düşündükle­rini ifade etmiştir. Sayın Cumhurbaşk­anı’nın böyle bir düşünce ve tasarrufu 50. kuru luş yıl dönümümüz için müstes na ve muazzez bir armağan olmuş tur.” ifadelerin­i kullandı.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ?? MHKmHt BAR/AS ??
MHKmHt BAR/AS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye