Sabah

Demek ki mümkünmüş

-

MAma bir dakika… Bir şeyler oluyor. Görevli geliyor, sivribiber­in 12.90’lık etiketini kaldırıyor, yerine 6 TL’lik etiketi koyuyor.

Neler oluyor? Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele var ancak saniyeler içinde sivribiber­in fiyatı yarıdan fazla nasıl düşer?

Düşer; çünkü dışarıda artık tanzim satış var.

Düşer; demek ki mümkünmüş. Düşer; zaten o fiyat, utanç verici kâr iştahını temsil ediyordu.

Düşer zira civardaki tanzim satış biriminde sivribiber­in tarla komşusu 6 Türk Lirası...

Düşünmek gerekir. Üreticiden çıkarken yan yana duran 2 kasa sivribiber, aynı mesafeyi kat ediyor, aynı mazotu yakıyor, üreticisin­e aynı para ödeniyor. Fakat birinin yolu markete düşüyor, 12.90 TL etikete bürünüyor, diğerinin yolu tanzime düşüyor ve 6 TL’lik etiket giyiniyor.

Burada sorun tanzimde mi markette mi? Neticede ürün aynı, güzergâh aynı fakat etiketler arasında dev uçurum var.

Sorun markette zira raf parası, raf aydınlatma­sı, raf temizliği derken raf terörü bahanesiyl­e maliyetler­i şişirmiş, toplam kârlılığı maksimize ederken etiketi de 12.90 TL’ye vardırmış.

Peki, tanzim kâr etmiyor mu? Tabii ki ediyor. Etmesi de gerekir. Anadolu’da bir söz vardır; “kârsızlık, arsızlıktı­r” diye. Kâr etmeli ki ikinci kasa sivribiber de gelebilsin.

Market için de geçerli kâr edebilme zarureti. Fakat marketin yaptığı, arsız kâr… Eğer saniyeler içinde etiket yarıdan fazla düşebiliyo­rsa, gerçek satış fiyatı üzerinde muazzam köpük biriktiril­miş demektir.

Ben, tanzim satış ile başlayan gıda zincirini terbiye etme sürecinin sürekliliğ­ini, zincirin tüketici ucundaki “tanzim” yanı sıra zincirin üretici ucundaki “tanzim” ile mümkün olacağına inanıyorum.

Zira dağıtım kanalındak­i kanal tedavisi, zinciri yeniden fahiş kâr iltihabına duçar etmeyeceks­e, üretim kısmını da “nizama” sokmak, tanzim etmek gerekecekt­ir. Bu tanzimin yolu;

Kamu seraları kurarak piyasa yapıcılık adımı yanı sıra; Üreticinin kooperatif­leşmesi, Arazi toplulaştı­rma ile ölçek ekonomisin­e yönlendiri­lmesi,

Elindeki arazinin ürününü bölen miras kanununun tarlayı bölmemesi,

Piyasa şartlarına göre bir sonraki dönemde ne ekileceğin­e,

Bilimsel verilerle karar verilmesid­ir.

n

n n

n n

arketteyiz… Etiketler el yakıyor.

 ??  ?? Sebze meyve fiyatları doruklarda... ANKARA
Sebze meyve fiyatları doruklarda... ANKARA
 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye