Sabah

Tanzim satışların­da 2.5 aylık plan hazır

Tanzim satışında 2.5 aylık planlarını­n hazır olduğunu belirten Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, “TIR’larımız 7/24 çalışıyor. Açık alan ürünlerini­n gelmesiyle, fiyatlarda bolluktan kaynaklana­n bir gevşeme de olacak” dedi

- (DIt|r: Barış ERGİN TAsArım: Seçil KAYA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu, halkın uygun fiyata gıdaya ulaşmasını sağlayan tanzim satışlara, vatandaş yoğun ilgi gösterdi. Tanzim satış mağazaları­na ürünleri tedarik eden

Tarım Kredi Kooperatif­leri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “İki günlük çalışma ile bin 300 ton ürün aldık ama devamı geliyor. 2.5 aylık planlarımı­z hazır. Bu rakam artacak. Tüketici taleplerin­e belediyele­rimizle mümkün olduğunca cevap vermeye çalışacağı­z. Tanzim satışlar gıda enflasyonu­nu kesinlikle aşağı yönlü etkiledi. Fiyatlarda ciddi gevşeme oldu” ifadelerin­i kullandı.

Sürece ilişkin SABAH’a açıklamala­rda bulunan Poyraz, şunları söyledi:

4

Tanzim satışında vurgu, piyasanın regüle edilmesind­e. Bizim esas yapacağımı­z iş, önümüzdeki yılı planlamak. 2019-2020 kış dönemini planlamak için piyasa aktörleri, üretici ve tüketicile­r, zincir marketler ve kooperatif­ler olarak masaya oturup, belirlenen fiyatla 8 ay boyunca arz sağlamak şeklinde bir çalışmamız var.

4

Tanzim satışlar gıda enflasyonu­nu aşağı yönlü etkiledi. Fiyatlarda ciddi gevşeme oldu. Bazı marketler patates ve soğanı 2 liradan satmaya başladı. Piyasaya çeki düzen vermek bu demek. Hem tüketiciyi, hem de piyasayı korumak devletin bir sorumluluğ­u. ‘Liberal ekonomi, karışmayal­ım’ diyemezsin­iz. En liberal devletlerd­e de söz konusu olan vatandaşın gıda arz güvenliği ise ve bu noktada makul fiyatların oluşturulm­asıysa her devlet bu konuda müdahildir. Avrupa’da da bu böyle.

4 Betül USTA

Önümüzdeki dönem için bir model oluşturmay­a çalışıyoru­z. Şu anda bin 600 kooperatif­imiz, 206 şubemiz var. Önümüzdeki dönem çiftçinin “ürün para yapmadı” mağduriyet­ini gidermeye çalışıyoru­z. Çiftçi ürün için uğraşıyor, sonra ‘ürünüm para etmedi’ diyor, diğer taraftan tüketici, üreticiden 1 liraya çıkan ürünü ben neden marketten 8-10 liraya alıyorum diye şikâyet ediyor. Burada Başkan Erdoğan’ın ifade ettiği aracılık sistemi devreye giriyor ve aracılık sisteminde kamuoyuna çok yansımayan gizli etkenler de var. Çiftçiye tohumu, gübreyi, ilacı vereceğiz ve diyeceğiz ki ‘sen malını satma derdiyle uğraşma, üretmeye bak, verimliliğ­i ve kaliteyi esas al, biz o günkü borsa fiyatına senden alalım’.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye