Sabah

Atatürk sosyaldemo­krat mıydı?

-

Asla değildi. Atatürkçül­ük gev şek anlamda bir dünya görüşü, “muasır medeniyet seviyesine” ulaşmak isteyen bir temenni ve çabadır.

Kemalizm de, bunun dondu rulmuş, bir “ide oloji” kalıbına dökülmüş, tek parti diktasına meşruluk kazan dırmak isteyen faşist formülüdür.

Atatürk Kemalist değil di. Kemalist olan lar İsmet İnönü, Recep Peker, Falih Rıfkı Atay ve ben zerleridir.

Atatürk sosyaldemo­krat da değildi.

Bugüne kadar yazılmış en iyi Atatürk biyografis­inin sahi bi Andrew Mango (ama kita bını kerizlere iki bin beş yüz liraya satmıyor, insan evladı na yalnızca elli lira), onun bir sosyal reformcu “olmadığı nı” ısrarla söylüyor.

Altmışlı yıllarda Ecevit’in ortaya attığı moda deyimle, Atatürk bir “üstyapı” dev rimcisidir...

★★★

Bu gibi konularda kıtır atmayı çok seven Cumhuriyet Halk Partisi, bir kitapçık yayınlamış.

Adı, “Radikal Sevgi Kitabı”...

Demek ki sevginin radikal cinsi de varmış.

Bir zamanlar bu isimde bir “entel gazetesi” vardı, rek lamlarında radikal örneği ola rak Zeki Müren’i kullanıyor du, bu da böyle bir şey mi?

Kılıçdaroğ­lu’nun “hem temiz hem dürüst bir insanoğlu” olduğunu iddia edenler, şimdi de “Atatürk Cumhuriyet­çi Parti kur madı, Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurdu” diyorlar.

Eee? Ne mana?

Şu: Cumhuriyet­çi Parti kurarsan, sistemde “cumhu riyetçi olmayan partiler” de bulunabile­ceğini baştan kabul ediyorsun...

Peki bunun günümüzün parti çekişmeler­iyle ne ilgisi var?

Hiçbir ilgisi yok. Maksat laf olsun, kitapçık dolsun.

“Martın sonu bahar” gibi bir “totoloji” örne ği yani. (Totoloji, sözün gerek siz, hiçbir ek bilgi içermeyen boş kullanımıd­ır ve de mantıkta hiç makbul değildir, hatta alay konusudur.)

Bu gereksiz zevzeklikt­en sonra asıl “canalıcı” bölüm geliyor:

“Atatürk bugün gelse tamirci çırakların­ın, AVM çalışanlar­ının, maden işçilerini­n yanında olur du”...

Yok yahu? Atatürk’ün bugün nasıl olup da geleceği ayrı bir zevzek tartışması­dır ya... (Samsun’a da tekrar çıkacak mış.)

Onu geçelim, tamir ci çırakların­ın ve maden işçi lerinin yanında olacağı nı nereden biliyorsun­uz? (“Modernlik” olsun diye AVM çalışanlar­ını da katmış lar.)

Öyleyse niçin kendi döne minde olmamış?

Atatürk devrinde, çalışa nın ne grev hakkı vardı, ne sendika hakkı, ne de parti kurma hakkı. Memur olmaya na hiçbir güvence yoktu.

Hadi utanmayın utanma yın, belediye seçimi önce sinde kurduğunuz adı kon mamış ittifak doğrultusu­nda “Atatürk bugün gelse Kürt ayrılıkçıl­arının yanında olurdu” da deyin de tükürelim.

 ??  ?? Engin ARDIÇ
Engin ARDIÇ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye