Sabah

Zaman gelip geçerken: “İyi miyiz?”

-

“İyi misin” diye soruyor; “çok şükür” diyorum; önce yüzüme bakıyor, sonra ısrar ediyor; “ama öyle görnmyorsXn!” Anlıyorum onu. Artık §görn t¨ her şey. Hepimiz yapıyoruz bunu. Yüzü nezaketen de olsa gülen birinin dertli veya hasta olabileceğ­ine de bir türlü inanamıyor­uz. Görüntünün dışında bir hakikatin varlığını düşünmek bir anlığına bile olsa, bizi huzursuz ediyor. Gündelik hayata bakışımızl­a ,nstagramªa bakışımız arasında bir fark kalmadı.

★★★

Günümüz insanı “göstermekt­en başka bir şey göstermek istemi yor¨ diyen kimdi? Şu sıralarda kitapları art arda dilimize çevrilen Byung-Chul Han mı?.. İyi demiş!

★★★

Dikkatimi çekiyor, aile sevgisi ve bağlılığı bir tür “çetecilik” havası kazanmaya başladı. Olmaz! Bu eğilim yaygınlaşı­rsa, ailelerimi­zi koruyup kollayalım derken toplumu ayrıştırır, çözer, dağıtırız. Adalet ve merhamet duygusu yerle bir olur. Geçen gün bir dizi ameliyat ve üç aylık nekahat sonrası ancak yavaş yavaş yürümeye başlayan bir ahbabımdan dinledim: Boğaz’da her şeyden habersiz fotoğraf çekerken yokuş aşağı kayan bir araba gelip çarpıyor. Delikanlın­ın biri arabasını park edip kafeye giderken el frenini çekmeyi unutmuş. Peki delikanlın­ın babası olay yerine geldiğinde ilk ne demiş bacağı tuzla buz olmuş yaralıya? “Sakın oğlumu rahatsız etmeye kalkma, seni mahvederim. İstersen ıban’ını ver, üç beş kuruş atayım.”

★★★

Hatırlayac­aksınız, lokma tatlı sına verilen yeni şekillere biraz takılmış ve “bXlamaç tatlar kltr”nün yaygınlaşm­asından söz etmiştim ya... Gençlerin çikolatalı ve bol kremalı lokmaya gösterdikl­eri ilgi karşısında Ses ettim! Tahmin etmeliydim bu gelişmeyi. Çünkü yeni kuşaklar çocuklukla­rından başlayarak çikolataya bağımlı hale getirildil­er. Çikolata onlar için tatsız dünyanın tek gerçek tadı. Üzerine bolca çikolata boca edilen keklerin sunulduğu mekanların son üç dört yılda nasıl çoğaldığı sizin de dikkatiniz­i çekmiştir. Bu gidişle zarif ve incelikli Sastalar yavaş yavaş tedavülden çekilirse, şaşırmayac­ağım.

★★★

Romanları dönüp tekrar okumaya bayılırım. Bazı filmleri de tekrar tekrar izlemek gerekiyor. Geçen akşamımı K. Ishiguro’nun romanından uyarlanan 2011 yapımı Beni Asla Bırakma/ Never Let Me Go’ya ayırdım. Ne iyi yapmışım! Biraz daha ileri gidip şunu söyleyebil­irim: Film, romanından derin. hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

Iacebook.com hasmetbaba­oglu.sabah

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye