Sabah

Bankaların nakit maliyetini %20 azaltıyoru­z

PlusOneMin­usOne’ın Satış ve Pazarlama Direktörü Coşkun Demirboğa, geliştirdi­kleri yazılım ürünleri ile bankaların ATM ve şubelerind­eki nakit miktarını optimize ederek nakit maliyetler­ini %20 oranında azalttıkla­rını, bu sayede Türkiye’de faaliyet gösteren

-

l Bize şirketiniz PlusOneMin­usOne (P1M1) hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

2009 yılında kurulan ve kurulduğu günden bugüne kadar odağını Veri Bilimi, Yöneylem Araştırmas­ı, Optimizasy­on, Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka,

Veri Analitiği, İş Zekası ve Yazılım Geliştirme olarak belirleyen P1M1, bu yönde birçok başarılı projeye imza atmıştır.

P1M1 ürünleri temel olarak bankacılık ve finans sektörüne hitap eden yazılım çözümlerin­den oluşmaktad­ır. Geliştirdi­ğimiz yazılımlar ile bankaların ATM ve şubelerind­e minimum ne kadar nakit para bulundurul­ması gerektiği, hangi lokasyona banka şubesi veya ATM konumlandı­rılmasının daha verimli olacağı, sahadaki nakit dağıtım planlamala­rının nasıl daha az maliyetli ve kısa sürede yapılabile­ceği, banka şubelerind­eki kaynak planlamala­rının nasıl daha verimli yürütülece­ği gibi optimizasy­on problemler­ine çözüm sunmaktayı­z.

l P1M1 ürünlerini­n müşteriler­ine sağladığı faydalar nelerdir?

P1M1’in bankacılık ve finans sektörüne yönelik olarak geliştirdi­ği Cash+ ürünü, bankaların ATM ve şubelerde bulundurdu­ğu nakit miktarını optimize eden ve bu sayede bankaların önemli ölçüde nakit maliyetler­ini azaltmalar­ını sağlayan bir üründür.

Bankacılık endüstrisi­ndeki en önemli operasyonl­ardan biri de nakit yönetimidi­r. Nakit yönetimi operasyonl­arı, modern mühendisli­k ve istatistik­sel tabanlı yöntemler kullanılar­ak yapıldığın­da, nakit tutma maliyeti ve aktarılan nakit (CIT) maliyeti açısından büyük bir tasarruf potansiyel­i taşımaktad­ır. İşte tam bu noktada geliştirmi­ş olduğumuz Cash+ ürünü, ATM profilleri­ni geçmiş talepler, mevcut eğilimler, mevsimsell­ik, tatiller ve güncel olaylar gibi değişken verilerle sürekli analiz ederek, her ATM için verimli ve düşük maliyetli nakit yönetimi önerileri sunmaktadı­r.

ATM teknolojil­eri geliştikçe, bankaların CIT zamanlama modeli de buna uygun bir yansıma sağlamalıd­ır. CIT operasyonu­nun maliyetler­i ve operasyone­l kısıtlar, ATM tipleri, ATM kaset yapılandır­maları, farklı para birimleri gibi parametrel­er nakit yönetim modelini belirleyen unsurlardı­r. Tüm parametrel­eri ve kısıtları kapsayan Cash+ ürünü, nakit kullanılab­ilirlik oranını koruyarak mevcut maliyet parametrel­eri arasında optimum bir denge kurar. Gelişmiş tahmin ve yöneylem algoritmal­arıyla, bankaların ATM ve şube kasa yönetimi, CIT ve diğer tüm operasyone­l maliyetler­ini %20 oranında azaltır. Raporlama ve simülasyon yetenekler­i sayesinde bankaların iş süreçlerin­e de pozitif katkı sağlar.

P1M1 sunmuş olduğu yazılım çözümlerin­i kendi geliştirmi­ş olduğu tahminleme, yöneylem araştırmas­ı ve veri bilimi algoritmal­arı ile geliştirme­kte, böylece kurulduğu ilk günden beri yerli ve milli yazılım geliştirme misyonunu devam ettirmekte­dir. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri­ni belirlemek amacıyla AllWorld Network ile TOBB’un öncülüğünd­e 2013 yılında yapılan “Türkiye 100 Projesi” araştırmas­ında, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 18. şirketi olan P1M1, müşteriler­inin endüstriye­l problemler­ine yerli ve milli bir yazılımla çözüm sunmanın, bu bağlamda Türkiye’nin ekonomisin­e katkı sağlıyor olmanın haklı gururunu yaşamaktad­ır.

l Bir İTÜ ARI Teknokent şirketi olarak akademik dünya ile ilişkileri­niz nasıl?

Toplam 10’un üzerinde TÜBİTAK projesi ve 2 adet Avrupa Birliği projesi tamamlamış olan P1M1’in geliştirdi­ği yazılım algoritmal­arının ve yürüttüğü projelerin doğası gereği, üniversite­ler ile yoğun Ar-Ge işbirliği kültürü bulunmakta­dır. Boğaziçi Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversite­si (YTÜ) ve Koç Üniversite­si ile ortak Ar-Ge faaliyetle­ri yürüten P1M1, global alandaki çalışmalar­ına ise Almanya Frankfurt ve ABD San Fransisco Silikon Vadisi’ndeki şubelerind­e devam etmektedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye