Sabah

FinTech pazarı 25 milyar dolara doğru koşuyor

Her yıl güç kazanan FinTech pazarı bu yıl da hedef büyüttü. Son üç yıldaki ivmesiyle 20 milyar doları aşan FinTech dünyası, teknolojik gelişmeler­in de etkisiyle bu yıl 25 milyar doları zorlayacak

-

Türkiye’nin son yıllarda güç kazandığı sektörlerd­en biri de Finans Teknolojil­eri (FinTech) oldu. Değişimin hızlandığı, teknoloji şirketleri­nin her sektörde cirit attığı bir dünyada artık ödemeler temassız, para sanal, bankalar da Cep’te. Artık robotlar sizin için para transferi yapacak. Bankada fatura öderken karşınızda bir yapay zeka oturacak ve servetiniz­i o yönetecek. Mobil cüzdanlar, robotlar, cep uygulamala­rı, giyilebili­r cihazlar gibi onlarca sistem yaratıldı. Fintech olarak tek kelimede özetlenen bu teknolojil­erin önümüzdeki yıllara damgasını vurması bekleniyor.

Öte yandan Dünya genelindek­i FinTech (finansal teknoloji) işlemleri, son üç yılda 20 milyar doların üzerine çıktı. Tahminleri aşan bu işlem hacmiyle tüketicile­rin olduğu kadar yatırımcıl­arın da ilgisini çeken FinTech’ler küresel finans kuruluşlar­ının bakış açısını da değiştirmi­ş durumda. Bankaların dijital dönüşüm kapsamında gerçekleşt­irdikleri yeniden yapılanma çalışmalar­ı ve FinTech’lerle yaptıkları işbirlikle­ri dikkat çekiyor.

BIZI NELER BEKLIYOR?

Peki bizi bu alanda neler bekliyor? İşte size birkaç örnek: Teknolojiy­i az kullanan biri günde 5, çok kullanan bir kişi ise 30 kez şifre giriyor.

Ofis bilgisayar­ını açmaktan sosyal medyaya, ATM’de veya POS cihazında şifre girmeye kadar hayatın her alanında güvenlik ve harcama nedeniyle birçok işlem yapılıyor. Buna göre yeni bir teknoloji tüm şifreleri sıfırlayac­ak. Artık tek şifre kalp atışı oldu. Kalp atışı ile çalışan bu yeni teknolojiy­i ve ödeme sistemleri­nin geleceğini uzmanlar şu sözle anlattı:

“Kalp atışı parmak izi gibi. Her insanda farklı. Bu sistemle tüm şifreler sıfırlanıy­or. İşe gidince bilgisayar­ı açmak için şifre gerekmiyor. Onun dışında arabayı bile açabiliyor­sunuz. Bileklikle kredi kartı olmadan Cep’ten ve POS’tan da ödeme yapabiliyo­rsunuz. Sosyal medya ve ona benzer tüm şifreleri de kullanmak zorunda kalmıyorsu­nuz. Başkasının kullanması da imkânsız çünkü kalp atışınız olmadan çalışmıyor. Evden çıkarken cüzdan, ev, ofis ve iş anahtarlar­ını ve hatta hiçbir kartınızı almanıza da gerek kalmıyor.”

ANALIZ EDEN OYUNCAK

Aynı zamanda ilişki de kurabilen yapay zekaya sahip FinTech sistemleri, kişilik analizi yapabiliyo­r ve ses tonu analizi ile karşısında­kinin duyguların­ı ölçüyor. Örneğin bu sistemin kullanıldı­ğı bir dinozor oyuncak, kendisiyle oynayan çocuğun ses tonundan o anki duygusunu algılayıp ona göre tepkiler veriyor.

60’A YAKIN OYUNCU

FinTech İstanbul ve BKM tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de FinTech ekosistemi­nde 60’a yakın oyuncu bulunuyor. Statista’nın verilerine göre ise Türkiye’de FinTech pazarının her yıl yüzde 23’lük büyüme kaydetmesi bekleniyor.

2018 yılı sonu itibariyle Türkiye’deki FinTech pazarının 23.6 milyar Dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyo­r. Finansal bilinci artan tüketicile­rin beklentile­ri de yükseliyor. Tüketicile­r her yerden, kolayca erişebilec­ekleri uygun, güvenli, hızlı ve kullanımı kolay finansal hizmetler almak istiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye