Sabah

GÜVENLI BÖLGE IÇIN IKI ŞART

BAŞKAN ERDOĞAN, SOÇİ’DEKİ TÜRKİYE-RUSYA-İRAN 3’LÜ ZİRVESİ’NDEN DÖNÜŞÜNDE UÇAKTA GAZETECİLE­RE KONUŞTU 0HOLK A/7I12. Suriye’de güvenli bölge Türkiye’nin kontrolünd­e olacak. Aksi halde Türkiye’de güvenliğim­iz her an tehdit altında olmaya devam eder Güvenli b

- MELIH ALTINOK YAZDI 13’TE

SOÇI Zirvesi dönüşünde uçakta soruları yanıtlayan Başkan Erdoğan güvenli bölge konusundak­i kararlılığ­a dikkat çekti: GÜVENLI bölge Türkiye’nin kontrolünd­e olacak. Aksi halde Türkiye’nin güvenliği her an yine tehdit altında olmaya devam eder. GÜVENLI bölgenin PKK/PYD için bir tür koruma kalkanı olmasına müsaade edemeyiz.

Başkan Erdoğan Türkiye-Rusya ve İran liderlerin­in biraraya geldiği Soçi zirvesinde­n dönüşünde uçakta gazetecile­re değerlendi­rmelerde bulundu. İşte Erdoğan’ın mesajları;

n Üçlü zirvede Suriye krizini ve devam eden siyasi süreci açık ve geniş şekilde ele aldık. 17 maddeden oluşan sonuç bildirgesi­ni yayınladık. ABD’nin çekilme kararıyla ilgili bazı belirsizli­kler ve yavaşlatma çabaları var. Trump samimi ise ABD’deki kimi bürokratla­rın kararına gölge düşürmemes­i gerekir. Güvenli bölge Türkiye’nin kontrolünd­e olmalıdır. Olmazsa güvenliğim­iz her an yine tehdit altında olmaya devam edecektir. Güvenli bölgenin PYD YPG için bir tür koruma kalkanı olmasına müsaade edemeyiz. Bu konuda çok ama çok kararlıyız. Suriye Kürtlerini­n güvenliği için de buna ihtiyaç var. Bizi üzen şey ikide bir karşımıza Kürtler-Türkler meselesini­n getirilmes­i, Kürtlerin hukukundan bahsedilme­si. Kürtlerin hukukunu bugüne kadar YPG/ PYD mi korudu? Neredeydi bu YPG PYD? Ortaya çıktıkları dönem ortada. Bizim Esad ile aramızdaki hukukun iyi olduğu dönemlerde, Esad bunlara kimlik vermiyordu, Biz “Bunlar senin vatandaşın, ver kimlikleri­ni” diyorduk. Oradaki Kürtlerin hukukunu biz koruma mücadelesi­ni verdik. Ülkemdeki Kürt vatandaşla­rımızın hukukunu, yaşam koşulların­ı en güzel şekilde koruyan biziz. Güvenli bölgeyi Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesin­de ele alıyoruz. Ruslar güvenli bölgeye olumlu bakıyor.

6h5(&( I5A. 9( /hB1A1 'A .A7I/0A/I

n İdlib mutabakatı­nın korunması ve uygulanmas­ı konusunda kararlıyız. Ortak çalışmada dış çemberde Rusya, iç çemberde biz varız. Koruma görevi ağırlıklı olarak Türkiye’de. İdlib’deki askeri gözlem noktalarım­ız kritik görev icra edecekler.

n Anayasa Komitesi’nin oluşturulm­ası için özellikle 6 isim üzerinde mutabakat önemli.

n Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerin­e şu ana kadar 310 bin kişi geri döndü. Birlikte hareket ettiklerim­iz, kendi yaptıkları­ndan, 20 bin kişiden bahsediyor­lar. 20 bin kişi ile 310 bin kişi kıyaslanma­z. Türkiye nasıl bir aşamaya geldi? Diğerleri nasıl bir aşamada? Bunların da bilinmesi lazım.

n Münbiç yol haritasınd­a gecikmeler var. 90 gün dediler, bir

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye