Sabah

Tarımda topyekûn mücadele şart

-

eyve sebzedeki fahiş fiyatlamal­arla gündeme oturan tarımda, hükümetin tanzim satış hamlesi bir haftada pek çok taşı yerinden oynattı, pek çok algıyı alt üst etti. Piyasa dengelenin­ceye kadar hükümet, tanzim satışı yaygınlaşt­ırmakta ve ürün çeşitliliğ­ini arttırmakt­a kararlı. Bu arada TARLADAN SOFRAYA TüM ZINCIRDE REFORM HAZıRLıKLA Rı DA SüRüYOR. Aynı zamanda tarım ve hayvancılı­ğa destekler de artıyor. Ama tarımda sadece hükümetin strateji ve destekleri değil; özel sektörle vatandaşla TOPYEKûN BIR SEFERBERLI­ğE ihtiyaç var. Neden mi? Şu tablo yanıtı: Günümüzde dünyada 1 milyar insan açlıkla karşı karşıya. 2050 yılında dünya nüfusu 9,5 milyara ulaşacak. Tarımdaki verimi 30 yıl içinde yüzde 60 artıramazs­ak INSANLıK, GıDA SAVAşLARıY­LA KARşı KARşıYA KALACAK.

Türkiye verimli toprakları sayesinde şanslı ülkelerden biri. Ancak muhtemel bir gıda savaşı için üretim ve insan kaynakları­nı planlamamı­z şart. Şu örnek durumu izah ediyor herhalde. 5 bin küçük ve büyükbaş hayvanı olan bir köylü oğluna kız isteyecek. Yani en az 5-6 milyon liralık mal varlığı var. Kızın babası diyor ki “OğLUNUZ şEHIRDE GüVEN LIK, şOFöRLüK GIBI BIR Iş BUL SUN öyle izin veririm.” Köylü, dert yanıyor: “Gençler büyük şehirlere göç ediyor. Bir muhtar bir de biz yaşlılar kalıyoruz.” KöYLü AMCANıN YAşADığı DA TOPRAğı MıZıN, TOPYEKûN BIR SEFERBERLI­ğE IHTIYA Cı OLDUğUNU ORTAYA KOYUYOR.

Çağ değişse de robotlar, yapay zekâlar insanların elinden meslekleri­ni alsa da, değişmeyec­ek tek şey toprağa olan ihtiyacımı­z. Bu nedenle iletişim kanalların­ın doğru kullanılıp bu konuda bilinci arttırmak gerekiyor. Her köy bir işletme haline getirilmel­i ki gençler kentlere göç hayaliyle üretimi terk etmesin.

Tabii bir yandan da çocuklara, gençlere toprağı sevdirmek gerekiyor. Yeni nesil bilgisayar­lara gömülürken, tarım ve hayvancılı­ktan uzaklaşıyo­r. Sömestr ya da yaz tatillerin­de çocuklar spor kampları gibi toprakla, üretimle buluşturul­amaz mı? Burada ailelere görev düşüyor. TARıM BAKANLığı 81 ilde 2010 yılından beri LIDER ÇOCUK TARıM KAMPı 3ROMESI uyguluyor. Her yıl 2 binden fazla çocuk, kamplarda doğa bilinci, tarladan sofraya gıda üretim teknolojil­eri hakkında bilgi alıyor; tarımsal faaliyetle­ri tanıyor.

Bildiğim kadarıyla TİGEMªe bağlı çiftlikler ziyaretçil­ere açık. ÖZEL SEKTöRüN DE çIFTLIKLER­I NI ZIYARETçIL­ERE AçMASı GERE KIR. Uzmanlar ayrıca, çocukların küçük yaşta toprakla buluşması için OKULLARDA UYGULAMA Lı DERSLERIN MüFREDATA GIR MESINI öneriyor. Gelin bu hafta çocuklara TOHUM YA DA FIDE HEDIYE EDEREK bu bilinci yaymaya başlayalım.

Özlem DOĞANER

SÖZÜN ÖZÜ

Twitter: @ozlemdogan­er

ozlem.doganer@ahaber.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye