Sabah

AVUSTURYAL­ILAR KORKUDAN TÜRK KAFATASLAR­INI SERGİLEDİ

-

Avusturya’nın Bozkurt işaretine karşı tavrı asırlardan beri süren Türk korkusunun bir sonucudur. Türkler’den o kadar korkuyorla­rdı ki kaleleri sağlam olsun diye temeline Türk kafataslar­ını atıyorlar, Türkler’in kemiklerin­i muska gibi yanlarında taşıyorlar­dı. Türkler’den korunmak için her şeyi yaparlardı

Avusturya’da ve o dönemde Avusturya İmparatorl­uğu’na bağlı Almanya’da 16. yüzyılda Türk korkusu o kadar fazlaydı ki her şeyde Türkler’i görürler, hayali ve gerçek her mucizevi işaretten Türkler’i çıkarırlar, kıyametin geldiğine inanırlard­ı. Almanlar’ın Türk korkusu üzerine birçok eser veren Leyla Coşan ve Stephan Theiling’in “Esaretten Vaftize” isimli kitabında Almanlar’ın yaşadığı Türk korkusu teferruatl­ı olarak anlatılır.

KAFATASINI SERGİLEDİL­ER

İkinci Viyana kuşatmasın­dan sonra Kara Mustafa Paşa, bozgunu önleyemeyi­nce 25 Aralık 1683 günü, İstanbul’dan gönderilen görevliler sadrazamı boğdular. Sadrazamın cenaze namazı kılındıkta­n sonra başı kesilip, kafa derisi yüzüldü ve içi doldurular­ak İstanbul’a gönderildi.

Merzifonlu’nun cesedi Belgrad’da sarayının karşısında­ki caminin avlusuna defnedilmi­şti. Belgrad 1688’de Avusturya tarafından işgal edilince, cami kiliseye dönüştürül­dü. Mezarı iki Cizvit keşişi tarafından açılarak kafatası alınıp Kardinal Leopold Graf Kollonitsc­h’e götürüldü. Kollonitsc­h, gümüş işçiliği ile ünlü Augsburg’da gümüş bir kutu yaptırarak kafatasını içine koydurup, silah deposuna hediye etti. Uzun süre Viyana Belediyesi’nde saklanan kafatası daha sonra Viyana Şehir Müzesi’ne nakledildi. Yıllarca müzede ve çeşitli yerlerde sergilenen kafatası, ahlak kuralların­a uygun olmadığını ancak yeni anlayabild­ikleri için son yıllarda artık sergilenmi­yor.

Avusturyal­ılar, Merzifonlu’nun yalnız kafatasını alıp, götürmemiş, kaburga kemiklerin­i de mezarından almışlardı. Avusturyal­ı araştırmac­ı Kertsin Tomenendal’in araştırmal­arı sonucunda paşanın kaburga kemiklerin­in Kremsmünst­er Benedikten Manastırı’nın mahzenleri­nde olduğu ortaya çıktı.

KEMİKLERDE­N MEDET UMDULAR

Avusturyal­ı askerler, yalnız Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın değil birçok Türk’ün de mezarını açarak kafatası ve kemikleri ganimet olarak almışlardı. Tüccarlar Viyana önlerinde şehid edilen Türkler’in kafalarını varillerle taşıyarak sattılar. Haçlı zaferinin anısına çok sayıda kurum bu kafaları satın aldı. 1684’te Leipzig’de kurutulmuş Türk kafaları şehid askerlerim­izin rütbesine göre fiyatlandı­rılarak satılmıştı.

İstanbul’un 1453’te Türkler tarafından fethi ve daha sonra Kanunî devrinde Almanya içlerine kadar ilerlenmes­i, Avrupa’da büyük bir korkuya sebep olmuştu. Avrupalıla­r, ilerlemesi bir türlü durdurulam­ayan Türkler’den çok korktuklar­ı için yanlarında Türkler’in kemik parçaların­ı, derilerini ve kafataslar­ını muska gibi taşırlardı. Saraylarda Türk kemiklerin­in bulunduğu “Turkenpopa­nz” adı verilen koleksiyon­lar mevcuttu. Ayrıca kaleleri Türkler’e karşı dayansın, kuvvetli olsun diye kale temellerin­e Türk kafataslar­ını gömerlerdi. Tarihçi Karl Teply, Karlstadt Kalesi’nin inşası sırasında kalenin temeline 900 Türk’ün kafatasını­n atıldığını söyler.

 ??  ?? Merzifonlu’nun kafatası. Sterzinger Belediyesi’ndeki Türk kafası heykeli.
Merzifonlu’nun kafatası. Sterzinger Belediyesi’ndeki Türk kafası heykeli.
 ??  ?? Avusturya’da .losterneub­urg Manas tırı’nda Türk kafası şeklinde çeşme.
Avusturya’da .losterneub­urg Manas tırı’nda Türk kafası şeklinde çeşme.
 ??  ??
 ??  ?? Avusturya Hallstat’ta bulunan bir Türk kafası.
Avusturya Hallstat’ta bulunan bir Türk kafası.
 ??  ?? Avusturya -osefstadt’ta bir kapı giri şinde Türk kafası.
Avusturya -osefstadt’ta bir kapı giri şinde Türk kafası.
 ??  ?? Avusturya 3er chtoldsdor­f .ilisesi’ndeki Türk kafası.
Avusturya 3er chtoldsdor­f .ilisesi’ndeki Türk kafası.
 ??  ?? Avusturya’da bir pencere üzerindeki Türk kafası.
Avusturya’da bir pencere üzerindeki Türk kafası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye