Sabah

Yer altında Everest’ten DAHA YÜKSEĞİ VAR

AB'’nIn 3rInCEton hnIvErsItE­sI IlE dIn BIlImlEr AkADEmIsI’nDEn uzmAnlArın BolIvyA DEprEmI vErIlErI üzErInDE yAptığı çAlışmA, yErAltınDA DEvAsA sırA DAğlArın olDuğunu ortAyA koyDu

- (DIT|R: 6HPa EN*E= DIŞ HABERLER TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA

ABD’li ve Çinli Bilim insanların­ın yaptığı araştırma Dünya’nın yüzeyinde bulunan coğrafi yapıların benzerleri­nin yer kabuğunun altında da olduğunu gösterdi. Jeologlar, yer altındaki sıra dağların yeryüzünde­kilerden daha yüksek olduğunu kaydetti.

ABD’nin Princeton Üniversite­si ile Çin Bilimler Akademisi’nden uzmanların Bolivya depremi verileri üzerinde yaptığı çalışma, yeraltında devasa sıra dağların olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları yerkürenin katmanları­nı ayrıştırma­k için bir çalışma başlattı. Yıllar önce yaşanan ve etkileri büyük olan Bolivya depremin sismografi­k kayıtların­ı analiz eden jeologlar, yer kabuğunun altında yüzeyde bulunanlar­dan çok daha yüksek ve devasa bir dağ zinciri olduğunu keşfetti. 9 Haziran 1994’te Bolivya’da kırılma noktası yüzeyden 650 kilometre derinlikte olan 8.2 büyüklüğün­de deprem meydana gelmiş ve şok dalgaları Kanada’ya kadar ulaşmıştı. Modern teknolojiy­le kaydedilen ilk büyük depremlerd­en olan Bolivya depremi sayesinde kıtanın altında yer alan coğrafi şekiller de ortaya çıkarılmış oldu. Geçmişte bunu belirlemek için yeterli seviyede bilgisayar­ların olmadığını belirten çalışma uzmanları, araştırma sonuçların­ın gezegenimi­zin sürekli değişen jeoloji tarihini hakkında yeni bilgiler verebilece­ğini kaydetti. Yeraltı zirvelerin­in yüzeydeki herhangi bir dağdan daha yüksek olduğunu belirten jeologlar, yeraltının keşif için kolay bir yer olmadığını ve verilerin yön gösterici olacağını kaydetti. Çalışmaya dair raporlar Science dergisinde de yayınlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye