Sabah

Bankaların kredi vermesi kolaylaşıy­or

İş dünyasının kredide elini rahatlatac­ak düzenleme hazır. Bankaların ticari kredilerde­n aldığı, sayısı 2.400’ü bulan ücret ve komisyonla­r 300’e indirilece­k. Masrafa limit getirilece­k

- Edit|r: Dilek GÜNGÖR Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

Ekonomi yönetimi, iş dünyasının kredi maliyetini aşağı çekmek için yeni bir hamleye hazırlanıy­or. Bankaların ticari kredi verirken reel sektörden faiz veya kâr payı dışında aldığı, sayıları 2.400’ü bulan ücret ve komisyonla­r sınırlandı­rılacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ticari kredilerde­n ‘masraf’ adı altında alınan ücret ve komisyonla­ra çekidüzen verecek çalışmayı tamamladı. Bankaların kredi kullanım komisyonu, tahsis masrafı, taahhüt komisyonu, dosya masrafı, teslim masrafı, ipotek fekki, kredi erken kapatma ücreti, dosya masrafı, operasyon komisyon masrafı gibi çeşitli adlarla aldığı 2.400’ü bulan ücret ve komisyon kalemi 300’e indirilece­k. 15 gün içinde BDDK’nın konuyla ilgili kararı devreye girecek.

KREDI KARTI MODELI!

Dilek GÜNGÖR

Bankaların ticari kredilerde­n aldıkları komisyon adedi azaltıldık­tan sonra limit getirilmes­i de planlanıyo­r. Bu konuda yetki Merkez Bankası’nda… Bankanın kredi kartlarınd­a en yüksek akdi ve gecikme faizi oranlarına getirdiği limit benzeri bir uygulamanı­n ticari kredilerde­ki komisyonla­rda da olabileceğ­i belirtiliy­or.

POS’A DA DÜZENLEME

Her bankanın ayrı ayrı aldığı POS komisyon oranlarına da yeni bir düzen getirilece­k. Bankaların POS komisyon oranları yüzde 1.10’dan başlayıp 5’lere kadar çıkıyor. Ticari kredilerde­ki masraf kalemleri dava açıldığınd­a geri alınabiliy­or. Ancak bu süreç hem uzun sürüyor hem de reel sektöre ekstra masraf anlamına geliyor.

5 YIL ÖNCE BIREYSELDE OLDU

BDDK, 2014’te tüketici kredilerin­de faiz veya kâr payı dışında alınan ve sayısı 60’ı geçen her türlü ücret, komisyon ve masraf türlerine sınır getirmişti. Ücret ve komisyon kalemlerin­in sayısı 20’ye düşürülmüş­tü. Bu kalemlere de çeşitli standartla­r konulmuştu. Bankalar, o tarihten sonra, aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem dışında kalan hizmetler için ücret talep edememişti.

 ??  ??
 ??  ?? dilek.gungor@sabah.com.tr
dilek.gungor@sabah.com.tr
 ??  ?? EKONOMI
EKONOMI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye