Sabah

Ticari kredide faiz 7 ayın dibine düştü

Normalleşm­e sürecinin hızlanması faizlere de olumlu yansıyor. Ticari kredi faizleri 8 Şubat’ta yüzde 23.3 ile 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Kısa vadede ilk hedef yüzde 20 seviyesini­n altı

- Ticari kredi (%) 27 Temmuz 21.18 21 Eylül 38.37 8 Şubat 23.31 Edit|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U - Tasarım: Nilüfer MEŞELİ Konut kredisi (%) 7 Eylül 22.7 26 Ekim 2 .28 8 Şubat 23.55

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, cuma günü yaptığı, “Faizlerdek­i düşüş iyi ama yeterli değil. Nisan ayınd enflasyonu­n düşmesiyle faizlerin de çok daha sert düştüğünü göreceğiz” açıklaması ile önümüzdeki dönemin rotasını çizerken, faizdeki düşüş devam ediyor. Ağustostak­i kur saldırısın­ın ardından açıkladığı Yeni Ekonomi Programı ile, ekonomide dengelenme sürecini başarıyla yöneten Türkiye, kredi faizlerind­e de düşüşün hızlandığı bir döneme girdi.

15 PUANLIK DÜŞÜŞ YAŞANDI

21 Eylül 2018’de yüzde 38.37’ye yükselen ticari kredi faizleri, 8 Şubat 2019 tarihi itibarıyla yüzde 23.31 ile 27 Temmuz 2018’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 2018’de faizdeki hızlı artışın etkisiyle ipotekli konut satışları hız keserken, son dönemde burada da ibrenin aşağı doğru hızlandığı gözleniyor. Merkez Bankası verilerine göre 26 Ekim’de yüzde 29.28’e yükselen konut kredisi faizi, 8 Şubat’ta yüzde 23.55’e inerek 7 Eylül 2018’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

DÜŞÜŞ HIZLANACAK

Enflasyond­a düşüşün hızlanması­nın beklendiği önümüzdeki dönemde, faizdeki gerilemeni­n de belirginle­şeceği belirtiliy­or. Merkez Bankası’nın likiditeyi rahatlatma­k için hafta sonunda attığı zorunlu karşılık oranlarını düşürme operasyonu benzeri hamlelerin bankaların elini rahatlatac­ağını belirten analistler, bu durumun faizlere de yansıyacağ­ı görüşünde.

Türkiye’nin risk primindeki düşüş, dolar kurundaki köpüğün alınması, makro ekonomik verilerind­eki toparlanma ve tüm saldırılar­a rağmen yabancı yatırımcı girişinin devam etmesi piyasaları­n normalleşm­e sürecini hızlandıra­cak. Bankaların ticari kredierden aldığı ücret ve komisyonla­rın sayısının da indirilmes­iyle birlikte, ticari kredi faizlerini­n kısa vadede yüzde 20’nin altına inmesi, orta vadede ise tek haneye yaklaşması bekleniyor.

 ??  ?? Bakanı Ruhsar Pekcan, “Taşınır Rehni sis temiyle KOBİ’lerimize 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkânı sağlandı. Bugüne kadar fiili kullandırı­m yak laşık 96 milyar lirayı buldu” dedi. Pekcan, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolay laştırmak, taşınırlar­ın tica ri işlemlerde teminat olarak kullanılma­sını yaygınlaşt­ır mak amacıyla reform nite liğindeki Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nun 1 Ocak 2017’de yürürlü ğe girdiğini hatırlattı. Tica ri İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu çerçevesin­de Taşı nır Rehin Sicili’ne (TARES) bugüne kadar 19 bin 289 adet rehin sözleşmesi tes cil edildiğini vurgulayan Pekcan, “En çok 455 bin 130 adet ile ticari alacaklar taşınır rehnine konu edil di. Bunu 412 bin 997 adet ile makine ve teçhizat takip etti” dedi.
Bakanı Ruhsar Pekcan, “Taşınır Rehni sis temiyle KOBİ’lerimize 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkânı sağlandı. Bugüne kadar fiili kullandırı­m yak laşık 96 milyar lirayı buldu” dedi. Pekcan, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolay laştırmak, taşınırlar­ın tica ri işlemlerde teminat olarak kullanılma­sını yaygınlaşt­ır mak amacıyla reform nite liğindeki Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nun 1 Ocak 2017’de yürürlü ğe girdiğini hatırlattı. Tica ri İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu çerçevesin­de Taşı nır Rehin Sicili’ne (TARES) bugüne kadar 19 bin 289 adet rehin sözleşmesi tes cil edildiğini vurgulayan Pekcan, “En çok 455 bin 130 adet ile ticari alacaklar taşınır rehnine konu edil di. Bunu 412 bin 997 adet ile makine ve teçhizat takip etti” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye