Sabah

Türkiye ilk 10’a girecek

Türkiye, 2019 sonunda Avrupa’da en çok hibrit satılan ilk 10 ülke arasına adını yazdıracak. 2019’da hibrit pazarı üç kat büyüyerek 13 bin adetin üzerine çıkacak

-

2 018’de Türkiye’de 3 bin 899 adet hibrit otomobil satıldı. Teşvik uygulanmay­a başlandığı 2016’dan bu yana gerçekleşe­n satışlar ise 9 bin 416 adet oldu. Avrupa’nın gelişmiş pazarların­a göre satış rakamları düşük olsa da Türkiye hibrit potansiyel­i en yüksek ülkelerden biri… Hibrit pazarından aslan payını alan Toyota’nın hibrit ailesine Corolla da eklendi. Adapazarı

Toyota tesislerin­de sadece benzinli ve hibrit versiyonla­rı üretilen yeni Corolla’nın, Türkiye’de hibrit satışların­a doping yapması bekleniyor. Bugün pazarda BMW, Hyundai, Kia, Lexus, Porsche ve Toyota’nın hibrit modelleri satılıyor.

INGILTERE ILK SIRADA

Yapılan tahminlere göre 2019 sonunda hibrit satışları 2018’e göre üçe katlanarak 13 bin adetin üzerine çıkacak. Bu gerçekleşi­rse Türkiye en çok hibrit satılan ülkeler arasında üst sıralara tırmanacak. En büyük 10 hibrit pazarından biri olacak. Bugün Avrupa’daki en büyük hibrit pazarı İngiltere. Onu Almanya, Norveç, İsveç ve Fransa izliyor.

TEŞVIK GENIŞLETIL­SIN

2019’da toplam satışları içinde hibrit modellerin payının yüzde 44’e yükseleceğ­ini söyleyen Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2018’de bu oranın yüzde 10-11 olduğuna dikkat çekti. 2019’da 20 bin adet Corolla satışı hedefledik­lerini ifade eden Bozkurt, “Corolla’da ise benzinli oranı yüzde 60, hibrit oranı yüzde 40 olacak. Ancak gelecekte bu tablonun tersine döneceğini ve yüzde 60 hibrit, yüzde 40 benzinli satacağımı­zı öngörüyoru­z” dedi.

Dünyada hibrit araçları teşvik edildiğini hatırlatan Bozkurt, şöyle devam etti:

“Türkiye’de de 1.8 lt motorlu hibrit araçlara teşvik uygulanıyo­r. Minnetarız. Çünkü teşvikler olmasa bu fiyatlara satmamız imkânsız. Beklentimi­z teşvik uygulaması­nın, motor seçeneği kısıtlamas­ı olmadan tüm hibritleri kapsaması.”

 ??  ?? Ali Haydar Bozkurt
Ali Haydar Bozkurt
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye