Sabah

Alperen’den müthiş icat

Lise öğrencisi Alperen, 150 TL’ye ürettiği “Olay Yeri Incelemede Zaman Tayin Aracı” (OYIZTA) ile zoru başardı. Cihaz polisin de işini kolaylaştı­racak

-

Rize’de lise öğrencisi gencin 150 TL’ye mal ettiği, Olay Yeri İncelemede Zaman Tayin Aracı (OYİZTA) ile önce ölüm saati daha çabuk belirlenec­ek ve buna bağlı olarak suçlunun kaçabilece­ği mesafe de hesaplanac­ak. Fatma-Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi 17 yaşındaki Berkant Alperen geliştirdi­ği cihaz ile olay yeri incelemesi­nde polislerin hızlı ve hassas ölçüm yapmaların­a olanak sağlamayı hedefliyor.

HERŞEYİ KENDİ ÜRETTİ

Lise 4’üncü sınıf öğrencisi Berkant Alperen’in her parçasını kendi elleriyle ürettiği cihaz ile olay yerine gelen polis memuru ceset üzerinde yapacağı ölçümler sayesinde önce ölüm zamanını tespit edecek, sonra kaçan suçlunun geçen sürede ne kadar bir mesafe kat ettiği bulunarak aramalar bu alan üzerinde yapılabile­cek.

SAATİ BİLİYOR

Cihaz sayesinde ceset üzerinde yapılacak ölçümlerle ölüm saatinin belirlenec­eğini belirten Alperen,” Ölüm gerçekleşt­iğinde vücut sıcaklığı 26 dereceden aşağı doğru düşmeye başlıyor. Bu değişim ortamdaki rüzgâra, cesedin temas ettiği yüzeyin soğukluğun­a göre değişiyor. Geliştirdi­ğimiz metot vücuttaki soğuma süresini kısa zamanda ölçerek sonuca hızla ulaştırıyo­r, ölüm zamanı hakkında bilgi veriyor. Polis ekipleri olay yerine girdiği zaman hemen ölçüm alıp vücudun ne zaman soğumaya başladığın­ı ölçebiliyo­r. Ölüm zamanı tespit edilerek suçlunun ne kadar zaman önce olay yerinde olduğu ve geçen sürede ne kadar mesafe kaçabilece­ği de tespit edilebilec­ek. olay zamanı hakkında yaklaşık bir sonuca varabilece­k” dedi.

PROJE 2 YILDA TAMAMLANDI

İki yıldır cihazı geliştirme­k için çalıştığın­ı belirten Alperen” 2 senedir bu cihazı geliştiriy­orum. İlk başladığım­da elektroniğ­i yeni öğrenmeye başlamıştı­m. Öğrendim, öğrendiğim­i bu cihazda uyguladım. Delikli plakette lehimlediğ­im devre bana ait, programlam­a bana ait, bunların hepsini süreç içerisinde öğrendim. Proje bana çok fazla şey kattı. İleride geliştirec­eğim farklı projeler için ilk adım oldu” açıklaması­nda bulundu. İHA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye