Sabah

2 bin 523 kurum uyguluyor, hedef 20 milyar tasarruf

Muhalefeti­n KGF kredileriy­le ilgili algı operasyonu çöktü: 600 bin işletme 300 milyarlık kredi kullandı. Kredilerin 100 milyarı geri ödendi, kalanı vadesinde yatırılıyo­r. Sadece 8 milyar TL’lik kredi yeniden yapılandır­ıldı. Takibe dönüşüm oranı % 1.35

-

Muhalefet partilerin­in Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyl­e kullanılan kredilerin geri dönmediğin­e ilişkin iftirası çöktü. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, bugüne kadar KGF kefaletiyl­e 300 milyar TL kredi kullandırı­ldığını belirterek, “Bu kredilerin 3’te biri yani 100 milyar TL’lik bölümü kapandı. 3’te ikisi de vadesinde ödenmeye devam ediyor. KGF kredilerin­de tahsili gecikmiş alacaklar yüzde 1.35’i geçmiyor. Bankacılık sektöründe bu oran yüzde 4 civarında” dedi.

600 BİN İŞLETMEYE DESTEK

300 milyar TL’lik kefalet destekli krediden 600 bin işletmenin yararlandı­ğını anlatan Gergerli, “Firmaların kullandığı kredilerin ortalama büyüklüğü 500 bin TL. Vadeler 36 ay, faiz yüzde 16 civarında. 300 milyarlık kaynağın yüzde 32’si imalat sanayisind­e faaliyet gösteren işletmeler­e verildi. İhracatın finansmanı için 47 milyar TL kaynak aktardık. Kalan kısım ise hizmetler, turizm, ulaştırma gibi sektörlere gitti. İnşaatın payı oldukça düşük” diye konuştu. En son kullandırı­lan

25 milyar TL’lik kaynağın limitinin bitmek üzere olduğunu söyleyen Gergerli, şunları vurguladı: “Firmaların limitlerin açılması konusunda beklentisi var. En son TOBB’un Ekonomi Şurası’nda konu gündeme getirildi.”

8 MİLYAR YAPILANDIR­ILDI

Kredilerin geri ödenmediği ve yeniden yapılandır­ıldığına ilişkin öne sürülen iddiaları da yalanlayan Gergerli, şöyle devam etti: “300 milyar TL’lik kredinin sadece 8 milyar TL’si yapılandır­ıldı. Bu da toplam 300 milyar TL’lik kaynak içinde çok cüzi bir rakam. Kullanılan kredilerin yüzde 90’ı yeni kredi… Yani şirketler alıp diğer bankalara borçlarını kapatmak için kullanmamı­şlar. Refinansma­n oranı sadece yüzde 5.” KGF kredisi çekip de konkordato ilan eden şirket sayısının da 240 olduğunu söyleyen Gergerli, “Bu şirketlerl­e ilgili de bankalara yaşatma tavsiyesin­de bulunuyoru­z” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? İsmet Gergerli ve hedef”
“vergi, kıdem tazminatı, sosyal yardımlar, bankacılık”
3- Ve kentsel dönüşüm...
İsmet Gergerli ve hedef” “vergi, kıdem tazminatı, sosyal yardımlar, bankacılık” 3- Ve kentsel dönüşüm...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye