Sabah

ABD’nin Türkiye’ye son tehdidi

-

Dünyanın tekrar çok kutuplu düzene geçişinin yansımalar­ından biri de savunma alanındaki hegemonini­n ABD’nin elinden gidiyor. Bunun en belirgin göstergele­rinden birisi ise ABD patriotlar­ı yerine Rus S-400 hava savunma sistemleri­ne gösterilen rağbet.

Bazı kaynaklara göre içlerinde Suudi Arabistan, Katar, Cezayir, Fas, Vietnam ve Irak’ın da olduğu toplam 13 ülke, ABD’den gelen yaptırım tehditleri­ne rağmen S-400 hava savunma sistemleri­ni almak konusunda Kremlin ile iletişim içindelerm­iş.

Bizim S-400’leri alma hikâyemiz de malum oldukça sancılı geçiyor. Yanı başında iflas etmiş ve Almanya tarafından by-pass’a alınmış bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan, diğer yanında iki tane çökmenin eşiğine gelmiş Irak ve Suriye, ayrıca ABD yaptırımla­rıyla her gün biraz daha köşeye sıkıştırıl­an İran bulunan Türkiye, son on yılda millî savunma sanayiinde harikalar yarattı. Ancak bu tek başına yeterli değildi. Zira hâlen bir hava savunma sistemimiz yoktu.

Sözde müttefikim­iz olan ABD, teknoloji transferi şartına karşı çıkarak uzun süre Patriot satışını engelledi. Almanya ve ABD, ülkemizde bulunan Patriotlar­ı itirazımız­a rağmen Ağustos 2015’te geri çekti. Türkiye’nin de eli armut toplamıyor­du elbet. Geçtiğimiz sene ocak ayında, Fransızİta­lyan konsorsiyu­mu Eurosam ile Roketsan ve Aselsan ortaklığıy­la uzun menzilli bir Türk hava savunma sistemi üretilmesi için anlaşmaya varıldı.

Ayrıca Rusya’dan S-400 alımı noktasında geri dönülmez bir yolda olduğumuz defalarca Başkan Erdoğan tarafından dillendiri­ldi. Bu noktada hem bizi savunmasız bırakıp hem de Rusya ile anlaşma yapılmasın­a karşı çıkan ABD ‘mızmızlığı­nı’ sürdürüyor. Zira Astana sürecinin de kanıtladığ­ı gibi Türk-Rus ortaklığı bekledikle­rinden de daha hızlı ve derin ilerliyor.

ABD şimdilik klasik ‘havuç-sopa’ stratejisi­ni uyguluyor. Önce tehdit ediyor, sonra F-35’lerin üretim ortağı olmamıza rağmen ambargo koyuyor. Ardından da havuç olarak, geçtiğimiz aralık ayında yaptıkları gibi 3.5 milyar dolar değerindek­i Patriot hava ve füze savunma sistemleri­nin Türkiye’ye satışına onay vermeleri geliyor.

Son gösterdikl­eri sopa ise, geçtiğimiz hafta gerçekleşe­n yıllık Münih Güvenlik Konferası’nda geldi. ABD Başkan Yardımcısı Pence, isim vermeden Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma hazırlığın­ı ima ederek ¦#$& ola rak 0#61 m€tteHikleri­miz rakiplerim­iz den silah alırken yerimizde oturup seyirci kalmayacağ­ız” dedi.

Ne yapacaksın­ız? Başımıza bomba yağdırıp, tankları üzerimize mi süreceksin­iz? Daha önce denendi ve işe yaramadı da...

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye