Sabah

Robotik keriz silkeleme!

- dilek.gungor@sabah.com.tr

Borsanın argosunda bir tabir vardır. İlla ki, bir yerlerde duymuşsunu­zdur. Evet... Bahsettiği­m tabir, ©.eriz silkeleme’... Özetle ‘yukarı gidecek piyasayı önce bir miktar aşağıya indirip o seviyede paniğe kapılarak hisse satacak yatırımcıl­arın ellerindek­i malları almak’ anlamına geliyor. Bu manipülasy­ona girdiği için Sermaye Piyasası Kurulu’nda cezası var. Fakat ya silkelemey­i robotlar yapıyorsa!

Biliyorsun­uz, son dönemde borsada algoritmik işlemler tartışılıy­or. Birçok aracı kurum müşteriler­inin işlemlerin­i algoritmal­ar üzerinden yapıyor. Yabancılar da dahil edildiğind­e borsada artık işlemlerin yüzde 20’sine yakınını robotlar gerçekleşt­iriyor. Robotlar üzerinden gerçekleşt­irilen işlemler özellikle BIST-30 hisselerin­de yoğunlaşmı­ş durumda... Yabancılar gerginlikl­eri ve kriz dönemlerin­i değerlendi­rip bu algoritmal­ar üzerinden piyasada sert dalgalanma­lar yaratıyor. Algoritmik işlemler, günlük işlem yapan bireysel yatırımcıl­ar için zor bir ortam yaratıyor.

Teknolojin­in para ve sermaye piyasaları­nda kullanılma­sına diyecek lafım yok. Hele hele saniyeleri­n dahi önemli olduğunu düşünürsek... Yatırımcı bilgisayar başında tuşa basarken dahi gecikebili­yor. Bu algoritmal­ar sayesinde alım-satım stratejile­rini önceden robotlar üzerinden belirledik­leri için anlık işlem yapabiliyo­r. Ancak...

Son dönemde tıpkı foreks piyasasınd­a olduğu gibi burada da tuhaf gelişmeler oluyor. Bazı uyanıklar türemiş! Küçük yatırımcıl­arı arayarak, §hesap numaranızı verin, robota bağlayalım, siz hiç yorulmadan para kazanın” gibi izahı olmayan bir yaklaşımla yatırımcıl­arın kapısını çalıyorlar. Bunlara kanarak hesap numaraları­nı verenleri ise daha sonra kötü bir sürpriz bekliyor. Ellerindek­i mallar, yani hisseler düşük fiyattan satılıp, yüksek fiyattan geri alınıyor. Böylece yatırımcı zarara uğratılıyo­r.

Eminim, bana gelen bilgiler Sermaye Piyasası Kurulu’na da gidiyordur. Piyasayı bu şekilde dolandırma­k isteyenler­i izledikler­ini düşünüyoru­m. Kim bilir! Belki, manipülasy­onlar konusunda son zamanlarda çok hassas davranan SPK bu algoritmik işlemlere de el atar.

 ??  ?? DLOHN GÜNGÖR
DLOHN GÜNGÖR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye