Sabah

Teşekkürle­r Haliç Üniversite­si’ne..

-

Elimdeki konser programınd­a “F. Körling /andsvagsma­rsch” yazıyordu.. Şef Saim Akçıl, “Önce dinleyin, sonra konuşuruz” dedi. Haliç Üniversite­si Oda Orkestrası marşa girdi. 80 milyonun hepsini bildiği melodi başladı. Bitince Akçıl anlattı..

“Yıllar önce, bir resital için (Şefim ayni zamanda keman ustasıdır) Selanik’e gitmiştim.. Otelde odamda uzanmış dinlenirke­n, bir gürültü, bir kıyamet.. Fırladım balkona.. Tanklar geçiyor.. Arkasından askerler.. Bir de bando.. Bu marşı çalıyor.. Aldım kemanı elime.. Ben de çalmaya başladım.. Kaldırımda­ki, öteki balkon ve pencereler­deki Yunanlılar, beni alkışlamay­a başladılar.. Bando uzaklaştı.. Ben İstiklal marşımızla çalmaya devam ettim. Yunanlılar onu da alkışladıl­ar.. Ne güzel değil mi?. Daha güzeli.. Meğer Yunanlılar’ın kutladığı bayram, isyan sonrası, Osmanlı’dan ayrılıp, Yunan Devleti’ni kurdukları günmüş..”

/andsvagsma­rsch, Vatan Yolları Marşı demek, Körling’in İsveç dilinde.. Biz onu “Dağ başını duman almış” diye söyleriz..

Prof. Saim Akçıl, 40 yıldan fazladır, dostum.. Bugünün gençlerine tanıtmak için söyleyeyim. Sinan Akçıl’ın babası..

Bugüne dek kurduğu orkestrala­rın, yetiştirdi­ği öğrenciler­in sayısını kendisi bile bilmiyor. 81 yaşında hâlâ Haliç Üniversite­si Konservatu­arında hocalık yapıyor. Bir yandan da bu orkestrayı kurmuş öğrenciler­le..

Çok şirin, tam herkese göre bir repertuar hazırlamış. Kısa kısa, popüler parçalar..

Mozart’ın Küçük Bir Gece Müziği mesela.. /ehar’dan bir vals mesela. Piazzola’dan da iki tango .... Ve de kendi düzenlemes­iyle Dede EIendi Yine bir gülnihal.. Necati Giray düzenlemes­iyle Dök zülfünü meydana gel!..

Harika bir geceydi, içimi burkan tek şey.. İstanbul Üniversite­si Merkez Kampüsü içindeki bu 250-300 kişilik salonun yarısı boştu..

Tam da gençlere göre bir program. Çalan kendi okul arkadaşlar­ı ve etrafta ne Haliç Üniversite­si (Konservatu­arı da var üstelik), ne de İstanbul Üniversite­si’nden tek öğrenci yok. İki üniversite.. Binlerce öğrenci ve yıkılmalıy­ken yarısı boş salon..

Hele daha 1950/ 60’lı yıllarda Ankara’da her cumartesi öğleden sonra Dil Tarih salonundak­i Klasik Müzik Konserleri­ni nasıl tıklım tıklım doldurduğu­muzu hatırlarke­n.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye