Sabah

Karl Lagerfeld’siz bir çağdaş kültür mümkün değildir

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

DÜNYA medyasının man şetlerinde dün tek haber vardı... Modacı Karl Lager feld 85 yaşında, Paris’te hayata veda etmişti.

Dünya medyasının manşetle rinde dün tek haber vardı... Modacı Karl Lagerfeld 85 yaşında, Paris’te hayata veda etmişti. Muhammed bin Selman’ın Pakistan’a 20 milyar dolar vereceği, Bernie Sanders’in yeniden ABD Başkan adayı olacağı, Trump’ın Venezuela ordu suna darbe çağrısı yapması falan, Lagerfeld’in ölüm haberi, kadar yer almamıştı medyada...

Chanel’i kurtardı

Beyaz atkuy ruğu yapılmış saç ları, geceleri bile hiç eksik etmediği koyu renk camlı gözlükleri ve beyaz eldivenler­i ile Lagerfeld’in görüntüsü, hemen her gün dünya gaze telerinde yer bulurdu. Kendi görüntüsü BAŞYAZI için “%HQLP diyen ve kendisi ni moda dünyasının Jandark’ı olarak gören Lagerfeld, 1980’de batma nok tasına gelen Chanel moda evinin başı na geçmiş ve Chanel’i yüzyılın moda dünyasının kaptan gemisi haline getir mişti. Lagerfeld 1933’te Almanya’nın Hamburg kentinde doğmuştu.

Alman Lagerfeld

“Çağdaş kültür” denilen şey böyle bir olgu... Fransız kültürüne hiç uyum göstermeye­n ve üstelik Hitler’in ege men olduğu bir dönemde Almanya’da doğan Lagerfeld, sonunda Fransız modasının marka ismi oluveriyor. Ve Coco Chanel’in mirasını o batmaktan kurtarıyor.

Görmezden gelemezsin­iz

Bütün bunlardan bize ne derse niz? Ne yaparsanız yapın, bu evren sel gerçekleri görmezden gelemezsi niz. Düşünün ki iş hayatında iki kez iflas etmiş ve kumarhane işletmiş olan şimdiki ABD Başkanı Donald Trump’ı bizim pek çok siyasetçim­izden daha fazla tanıyoruz. Ya da Fransa’nın şimdi ki Cumhurbaşk­anı Macron’un kendisin den çok yaşlı bir kadın olan öğretmeni ne ortaokul sıralarınd­a âşık olduğunu ve daha sonra iki çocuklu bu kadınla evlendiğin­i hepimiz bilmiyor muyuz?

Yeni bir çağ

Amerika’nın Kolomb tarafından keş fedilmesin­den 50 yıl sonra bile dün yanın büyük bölümü bu keşiften habersizdi. Bugün ise Venezuela’da yaşanılanl­arı anında canlı yayınlarda­n izlemektey­iz. Lagerfeld’in Türkiye’de de bilinen bir portre olması böyle bir şey işte... Netflix’i yok sayan bir sine ma dünyası nasıl olamazsa, bu çağı Lagerfeld’siz anlamak da mümkün değildir.

 ??  ?? MHKPHW BARLA6
MHKPHW BARLA6
 ??  ?? Mehmet BARLAS
karLkatürü­P¨
Mehmet BARLAS karLkatürü­P¨

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye