Sabah

Devlet Bey’in siyasi hafızası: “Uyarılar... Öneriler!”

-

Seçim ortamların­da en çok dikkat edilmesi gereken konu, “güvenlik” bilhassa “ekonomik güven liktir.” Hal böyle olduğu içindir ki MHP Genel Başkanı Devlet %ahçeli’nin önceki gün muhabir arkadaşlar­ımızla yaptığı sohbet toplantısı­nda değindiği bir nokta özellikle, dikkatimi çekti. 2001-2002 dönemindek­i ekonomik ve siyasi krizleri yakından takip etmiş bir gazeteci olarak, Devlet Bey’in uyarı yüklü mesajların­ı ciddiyetle değerlendi­rmek gerektiğin­i söyleyebil­irim.

Hatırlanac­ağı üzere son günlerde, “Seçim sonrası Türkiye, IMF ile anlaşma yapacak” söylentisi­dir gidiyor. Bu iddiayı ortaya atan isimler, bürokrat olarak IMF programı yürütmüş, siyasi olarak CHP’de konuşlanmı­ş durumdalar. İşte bu nedenledir ki Sayın Bahçeli’nin, şu sözlerinin altını çizmekte fayda var:

“Şimdi Kemal Derviş masada değil ama sure ti masada gibi gözükü yor. Yeni yeni oyunlar, yeni yeni tezgahlar. Adına Trump mı dersiniz, ne der seniz deyin bir şeyler olu yor Türkiye’de. O sebep le bazıları bu gibi konulara alet olmasın. Çizilen senar yonun arkasını önünü gör sün!”

★★★

Devlet Bey’in; ekonomik, diplomatik ve stratejik sahada olup bitenleri özetleyen, 2000’li yılların tecrübesi ile özdeşleşti­rdiği hadiseler dizisi, bugün farkında olduğumuz veya henüz tam deşifre edemediğim­iz senaryolar­a karşı uyanık olmamız gereğini teyid ediyor.

Sayın Bahçeli, 4 Temmuz 2002’de Başbakanlı­k Konutu’nda gerçekleşe­n, “(konomik krizden çıkış ara yışı” toplantısı­ndan bir kesit sunarken de günümüze dair ipuçları veriyor. 17 yıl önceki o toplantıda Derviş’in reçete olarak, “Yeni bir senaryo ya ihtiyaç var” dediğini anımsatıyo­r. O senaryo ile merhum %ülent (cevit’in ve partisinin siyasal denklemden, koalisyon hükümetini­n de yönetsel pozisyonda­n nasıl uzaklaştır­ıldığını anlamak isteyenler­e not ettiriyor.

★★★

“Tarih tekerrür eder mi?” tartışması­na girmeden, Türkiye için “Ders alınmayan tarihin kendini tekrar etti ğini” söyleyebil­iriz. Ekonomide IMF senaryosu yazanları, bankacılık sektöründe risk algısı üretenleri, sistematik karamsarlı­k yayanları nasıl gözden kaçırmıyor­sak, sınırımızı­n dibinde kurulmak istenen etnik bölücü karakterde­ki devlet altı yapılanmay­ı, kuzey Suriye’den geçecek yeni enerji koridoru ile Türkiye’yi by pass etme planlarını ve nihayet Rusya’dan tedarik edilen S-400 hava savunma sistemleri bahanesi ile Türkiye Cumhurbaşk­anı’na yönelecek hamleleri de gözardı etmiyoruz. Neden?

Çünkü, oyuncular değiş se de oyun aynı!

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr SMS OM ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 TL) MH 88 81 facebook.com okanmuderr­isoJlu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye