Sabah

Mehmetçik’ten Sıfır Atık’a tam destek

Emine Erdoğan’ın himayesind­e başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kışlalarda da uygulanıyo­r. Yemeklerde­n artanlar kompost yapılıp gübreye dönüştürül­üyor

-

BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayeleri­nde gerçekleşt­irilen “Sıfır Atık Projesi”ne Milli Savunma Bakanlığı da destek veriyor.

SABAH, Polatlı Topçu Okulu ve Füze Komutanlığ­ı’nda sıfır atık uygulama süreçlerin­i adım adım takip etti. Atıkların dönüşüm süreci şöyle: DÖNÜŞÜM MUTFAKTA BAŞLIYOR

l Polatlı Topçu Okulu ve Füze Komutanlığ­ı’ndaki askere yemek pişirilen İnönü Kışlası mutfağında yemekler hazırlanır­ken kullanılma­yan yaprak, kök ve kabuklar ayrılıyor. Sebze ve meyvelerde­n çıkan atıklar kompost gübre kutularınd­a toplanıyor. Poşetlenip gübre üretim alanına taşınıyor.

l Atıklar Sakarya Şehitleri Ağaçlandır­ma Alanı’nda oluşturula­n açılan 4 metrekarel­ik kompost havuzların­a yerleştiri­liyor. Çukur zeminine dal ve çalı parçaları, üzerine ot, çim ve yeşil atıklar en son da yemekhaned­en gelen sebze meyve atıkları konulup kapatılıyo­r.

l Humuslu toprakla örtülen çukur, gübre oluşumu için 3 ay bekletiliy­or. Hava şartlarına göre nem dengesini sağlamak için zaman zaman ıslatılıyo­r. l Oluşan gübre ağaçlandır­mada kullanılıy­or. Alanda 30-40 cm kadar toprak bulunması arazinin yeşillendi­rilmesinin önüne geçerken kompost sayesinde bölgede yeni fidanlar toprağa tutunuyor. Kireçli ve ağaç yetiştiril­mesine uygun olmayan alanlarda 1.5 metre derinlikte 1 metre genişlikte alanlarda kanal açılıyor, alınan toprağın yerine gübre takviyesi yapılan yeni toprak koyularak aylantus, iğde ve badem fidanları dikiliyor. l Kara Kuvvetleri

Eğitim ve Doktrin Komutanlığ­ı’na bağlı birliklerd­e üretilen gübreler Sakarya Şehitleri Ağaçlandır­ma Bölgesi’ne gönderiliy­or.

 ??  ?? BEWo USTA Asker ler, yedikleri sebze ve meyve artık larını kompost konteynırı na, plastikler­i geri dönüşüm konteynırı­na atıyor.
BEWo USTA Asker ler, yedikleri sebze ve meyve artık larını kompost konteynırı na, plastikler­i geri dönüşüm konteynırı­na atıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye