Sabah

Suriye bilmecesin­de Beşar Esad ağırlıklı aktördür

-

Durum öylesine açık ve seçik ki, şüphe etmek anlamsız olur... Suriye’nin Türkiye sınırında oluşturul ması konuşulan ve §*YHQOL %|OJH¨ denilen kuşak tan söz ediyorum. Amerika bu kuşak ta Türkiye’nin yer almasını istemi yor. Amerika için bu bölgenin tes lim edileceği PKK/ PYD oluşumu, müstakbel bir Kürt devletinin ön hazırlığın­ı oluştura

Esad’ın konumu

Aynı şekilde Suriye’nin meşru yöne timini temsil eden Beşar Esad da, bu tür bir güvenli bölgenin Türkiye’nin elinde olmasını istemiyor. Beşar Esad hem Amerika’ya, hem de Türkiye’ye, Suriye’nin toprak bütünlüğün­e göz dik miş ülkeler olarak bakmakta.

Rusya ve İran

Astana Süreci’nin katılımcıl­arı olan Rusya ve İran da, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki PKK/PYD oluşumuna karşı tutumunu pek onaylamıyo­rlar. Ayrıca Rusya ve İran Suriye’nin meşru yöne timinin temsilcisi olarak Beşar Esad’ı görüyorlar.

DEAŞ olayı

Bir başka mesele de, Amerika’nın özellikle Suriye’deki ayrıca Irak’taki askeri varlığını DEAŞ denilen terör örgütünün varlığına endekslemi­ş olma sıdır. Oysa bu DEAŞ’ı yaratan biz zat Amerika Birleşik Devletleri’dir. Amerika Irak’ı işgal ettikten sonra yönetimi Maliki’nin insafsız ve uzlaş masız Şii yönetimine teslim etmişti. Sonuçta Sünniler ve özellikle Saddam Hüseyin’in askeri kadroları DEAŞ için de örgütlendi­ler ve Musul’u ele geçir diler. DEAŞ Suriye’de de örgütlendi ve petrol sahaları ile barajları ele geçirdi.

Arap’ın NATO’su mu?

Bu DEAŞ Irak’ta yok edildi, Suriye’de de minimal noktada varlığı nı sürdürüyor. Ancak Trump yönetimi, Suriye’deki askeri varlıkları­nı DEAŞ’ın devamına bağlıyor. Bir başka deyişle bu konuyu istismar ediyor. Suudileri ve diğer Körfez ülkelerini DEAŞ’a ve özel likle İran’a karşı bir Arap Nato’su içinde birleştirm­eye çalışıyor.

Bilmece

Türkiye işte bu tür bir bilmecenin etkin tarafların­dan biri olmak durumun da. Galiba şu anda öncelik Suriye’ye ilişkin politikamı­zda bazı düzeltmele­r yapmaktır. Özellikle Esad yönetimi ile Rusya üzerinden daha etkin bir diyalo ga girmek düşünülebi­lir. Bu en azından Amerika’nın PKK/PYD’ye bir Kürt dev leti kurdurma projesini belki önleyebili­r. PEDUODV#VDEDK FRP WU IDFHERRN FRP PHKPHWEDUO­DV VDEDK

 ??  ?? 0HKPHW BARLA6 cak. BAŞYAZI
0HKPHW BARLA6 cak. BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye