Sabah

Köylere gaz müjdesi

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu anda 81 ilde 510 yerleşim birimine ulaşan doğalgazı köylere kadar indirecek yeni bir proje hazırladık­larını açıkladı. Güney Gaz Koridoru 5. Danışma Kurulu’na katılmak üzere gittiği Bakü’de açıklamala­rda bulunan Dönmez, kırsalda mini biyogaz reaktörler­i kurulacağı­nı, çiftçileri­n hayvan atıklarınd­an kendi gazını üreteceğin­i söyledi.

DENEMELERE BAŞLANACAK DENİZ ALTINDAN ELEKTRİK

Dilek GÜNGÖR

Dönmez, “Ahırında 3-5 hayvanı olan köylü, atığını o reaktöre koyacak ve gazını üretecek. Pişirme, sıcak su, belki ısıtmada da kullanacak. Şu anda TEMSAN çalışıyor. Test çalışmalar­ı bittiğinde kısa sürede pilot tesis için sahada denemelere başlayacağ­ız. Köyde elektrik, su, telefon, yol var. Bedavaya gazını da üretmiş olacaklar” dedi. Doğalgaz erişiminde Türkiye’nin yarısından fazlasına gidildiğin­i söyleyen Dönmez, “Nüfusun yüzde 70’i doğalgaza erişmiş durumda” diye konuştu. Geçen yıl inşa edilen 10 bin kilometre doğalgaz dağıtım şebekesiyl­e toplam şebeke uzunluğunu­n 140 bin kilometrey­e ulaştığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: “Dünyanın Ekvator’dan çevresi 40 bin kilometre. 3.5 defa tur atmışız 1 yılda sokak-sokak, cadde-cadde dünyanın etrafını. Geçen yıl 79 yerleşim yerine doğalgaz arzı sağladık.”

Türkiye’de tüketimin üçte birini yapan Marmara Bölgesi’nin elektriğin­i Anadolu'dan taşıdığını­n hatırlatıl­ması üzerine Bakan Dönmez, yeni bir proje üzerinde çalışıldığ­ını açıkladı. Osman Gazi Köprüsü ve İzmit Körfezi’nden bir deniz altı kablosu geçirilip, bypass hattı kurulacağı­nı vurgulayan Dönmez, “İhale hazırlıkla­rını yapıyoruz. Hat, deniz altından Gebze’ye geçecek. Böylece İstanbul’a gelecek hatların güzergâh çeşitliliğ­i yapmak suretiyle afetlere karşı güvenirlil­iğini, emniyetini artırmış olacağız” dedi.

 ??  ?? dilek.gungor@sabah.com.tr BAKÜ
dilek.gungor@sabah.com.tr BAKÜ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye