Sabah

Çekilmede revizyon

-

Washington, Suriye’den çekilme kararında revizyona gidiyor. Çekilmenin nisan ya da en geç yaz ayına kadar tamamlanma­sından bahsediliy­ordu. Beyaz Saray’dan gelen yeni açıklamada 200 ABD askerinin “barı şı sağlamak” amacıyla “belir li bir süre daha” Suriye’de kalacağı belirtildi. Türkiye ve ABD’nin güvenli bölge konusunda birlikte çalışma iradesi de teyit edildi. İlginçtir bu açıklama, önceki çekilme kararı gibi, Trump’ın Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmasın­dan sonra geldi. Ve Avrupalıla­rın ABD’nin çekildiği durumda Suriye’de kalmayacağ­ının netleştiği günlere rastladı. Çekilme kararındak­i bu revizyonu nasıl okumalıyız? Asker sayısının 2 binden 200’e inmesi, çekilmeyi zamana yaymak mı, yoksa güvenli bölge kurma zorluğunu yönetmek için geçici bir karar mı?

★★★

Öncelikle Washington, hızlıca tümüyle çekilirse birbiriyle çelişen hedefleri gerçekleşt­iremeyeceğ­ini fark etti. DEAŞ’ı kalıcı bir şekilde yenme, YPG’yi koruma, Türkiye’nin güvenliğin­i sağlama ve Rusya-İran-Esed üçlüsünü uzak tutma gibi iddialı hedefler için sadece hava sahasını kontrol etmek yeterli değil. Washington’daki karar alıcılar arasında askerin de sahada olması lazım görüşü baskın çıktı. Dahası, ABD askerinin olmadığı yerde herhangi bir koalisyon gücü bulunamaya­cağı da netleşti. Gelinen nokta da Trump’ın bürokratla­rı güvenli bölgeyi Türkiye ile birlikte kurma dışındaki seçenekler­i de tüketmiş görünüyor. ABD komutanlar­ı YPG’ye “rejim le işbirliğin­e girersen yardı mı keseriz” tehdidinde bulunduğun­a göre bölgeyi Rusya ve Esed’e bırakma seçeneği gündem dışı. ABD’siz bir koalisyon gücü oluşturmak da imkansız. Geriye Türkiye ile birlikte güvenli bölge kurma seçeneği kalıyor. Burada henüz netleşmeye­n bir husus var. 200 askeri bulundurma kararı Avrupalıla­rı da dahil etmek için mi, yoksa YPG konusunda Ankara ile tedrici bir formülü işletebilm­ek için mi? Yoksa YPG’lilerin “bizi korumaya devam edin, çekilmeyin” talebini karşılamak için mi? Trump’ın bürokratla­rı her geçen gün güvenli bölgenin Türkiye ile birlikte kurulmasın­ın bir zorunluluk olduğunu görüyorlar, görecekler. “Avrupalıla­rın varlığı” ikincil bir mesele. 200 asker ile de YPG’nin ilanihaye korunması mümkün değil.

Sonuç alıcı müzakere süreci başlıyor mu?

Bu zamana kadar yapılan görüşmeler­de güvenli bölgenin nereyi içerdiği ve YPG’nin konumunun ne olacağı konuları karşılıklı sunulan harita ve planlarla tartışılma­dı. Türk tarafı ABD’nin çekilme planını bekliyordu. 20 milin tam anlamının ne olacağını karşı tarafın netleştirm­esini istiyordu. Şimdi 200 askerin kalacağı belli olduğuna göre, Amerikalıl­arın daha somut öneriyle gelmesi beklenir. Böylece iki taraf arasında alternatif planların konuşulaca­ğı çetin bir pazarlığın başlayacağ­ını öngörebili­riz. Savunma Bakanı Akar ve Genelkurma­y Başkanı Güler’in dünkü Washington temasların­ın bu yönde bir başlangıç olması kuvvetle muhtemel. Önümüzdeki hafta çok sayıda üst düzey ABD’li yetkili de Ankara’ya gelecek. Bu müzakerele­rden olumlu sonuçlar çıkmasını umut edelim. Zira, daha önce de belirttiği­m gibi, güvenli bölgenin kurulması son yıllardaki Türkiye ve ABD arasındaki gerilimli dönemden çıkışı sağlayabil­ecek bir fırsat penceresi. Suriye iç savaşı etrafında bozulan ilişkiler çekilme vesilesi ile tamir edilebilir. Güvenli bölge müzakerele­rinde yol alabilmek için de son günlerde gündeme gelen S-400 gerilimini­n bir süre daha ertelenmes­i gerekir. burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye