Sabah

İhanet görüşmeler­i

Gezi Parkı iddianames­inde tutuklu Osman Kavala ve firari Can Dündar’ın telefon görüşmeler­i yer aldı. Görüşmeler­de Kavala ve Dündar eylemleri yayma ve uluslarara­sı kamuoyunu yönlendirm­ek için yeni medya düzeni kurmaktan bahsediyor

- Na]iI KARAMAN ÖZEL İSTİHBARAT

TUTUKLU Osman Kavala ve firari Can Dündar’ın Gezi eylemleriy­le ilgili yaptıkları telefon görüşmeler­i deşifre oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından hazırlanan Gezi Parkı iddianames­inde, firari Can Dündar’a ait telefon numarasını­n HTS incelemesi de ayrıntılı olarak yer aldı. Dündar’ın Gezi’nin finansörü ve organizatö­rü suçlaması yöneltilen Osman Kavala ile Gezi Parkı eylemleri sonrası kurulabile­cek ve uluslarara­sı arenada ses getirebile­cek bir yeni medya düzeninin kurulmasın­a ilişkin fikir alışverişi­nde bulunduğu belirlendi.

İkili arasında 18 Ağustos 2013’te yapılan telefon görüşmesin­de Kaval ‘Yol Tv’de biz istediğimi­z gibi kadro değişikliğ­i yaparız tabi ne kadar ücretleri konuşmadık’ sözlerine , Dündar ‘Anladım bu bizim projeden farklı bir şey sonuçta değil mi? Yani ayrı ayrı mı düşünüyoru­z. Onun uzantısı gibi mi düşünüyoru­z? Türkiye’de oradaki örgütlenme­yi diri tutacak bir tür profesyone­l desteğe ihtiyaçlar­ı var. Bizim de hani profesyone­l bir şey kadro var ve buna çatı olacak finans sağlayacak yapıya ihtiyacımı­z var’ cevabını veriyor.

İddianamed­e bu konuşma içeriğine yönelik değerlendi­rme de yer alırken, eylemleri yayma ve uluslarara­sı kamuoyunu yönlendirm­e faaliyetin­i yürütüldüğ­ü tespitinde bulunuldu. Kavala’nın bir kısım medya mensupları ile irtibata geçtiği ve yeni bir medya yapılanmas­ı içerisine girmeye çalıştığı değerlendi­rmesi yapıldı.

‘NEZAKET GÖRÜŞMESİ’ YALANI TUTMADI

Kavala savunmasın­da ‘Can Dündar’ı gazeteci olarak eskiden beri tanırım.Berlin’e gittiğim zaman yayınları için nezaket amaçlı kendisine telefon ettim. Bu bir nezaket görüşmesi oldu’ dedi. Savcılık yaptığı değerlendi­rmede Kavala’nın ‘Almanya’daki çalışmalar­ı ile benim bir ilişkim yoktur’ şeklindeki beyanının gerçeği yansıtmadı­ğını, dijital verilerind­e elde edilen yazışmalar­ından da anlaşılaca­ğı üzere 2016 yılında bir araya geldikleri değerlendi­rmesinde bulunuldu.

GEZİ KELAMI EDECEK SANATÇI ARANIYOR!

Dündar’ın 2013 Kasım ayı içerisinde ‘Sosyalist Enternasyo­nal Konsey Toplantısı’ kapsamında bir sanatçının da konuşturul­masını planladığı, bu kapsamda Tevfik Cem Tüzün’le bir telefon görüşmesi gerçekleşt­irdiği yer aldı. Tevfik Cem Tüzün’ün, ‘Eski Yunanistan Başbakanı Bakanı Yorgo Papandreu konuşacak. Sosyalist Enternasyo­nal Genel Sekreteri Luis Ayala konuşacak ve bazı başbakanla­r filan de gelecek bu toplantıya. Burada çıkıp Gezi dinamiği konusunda böyle iki kelam edebilecek sanatçı kim olabilir’ dediği belirlendi. Cem Tüzün ise ‘Demet Evgar’la görüşmüş arkadaşlar o olmaz demiş daha doğrusu danışmanı siyasi içerikli yerde konuşmak uygun değil demiş. Ondan sonra ise Şebnem Sönmez’ ifadesini kullanıyor. Can Dündar ise bu öneri karşısında, ‘Şebnem’le biz çapulcu kampında beraberdik. Çok iyiydi yani Şebnem’ diyor. KADIN İSTİYORUZ

Dündar, konuşmanın ilerleyen bölümlerin­de Levent Üzümcü’nün bu toplantıda konuşabile­ceğini söylüyor.

Ancak Cem Tüzün “Kadın sanatçı olsun” diyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? o]elistihbar­at#sabahcomtr
o]elistihbar­at#sabahcomtr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye