Sabah

FAİZ ZİNCİRİ KIRILIYOR

Hazine’nin borçlanmad­aki başarılı stratejisi ve perçinlene­n güven faizde düşüşü hızlandırd­ı. Mevduat faizleri 5 ay sonra yüzde 20’nin altına indi. Ticari kredide ise 9 ayın en düşüğü görüldü

- (ditör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Seçil KAYA

Geçen yılın ağustos ayındaki kur saldırısın­ın ardından, Türkiye’yi diz çöktürme operasyonu­nun en önemli ayaklarınd­an olan yüksek faiz sarmalı, hükümetin kararlı tutumu ile dağılmaya başladı. Mevduat faizleri 7 Eylül 2018’den bu yana ilk kez yüzde 20’nin altına inerken, ticari kredi faizlerind­e ise bir haftada 3 puanlık düşüş oldu.

6 AYDA İKİYE KATLANMIŞT­I

Merkez Bankası verilerine göre 6 Nisan’da yüzde 12.5 olan bankaların mevduata uyguladığı ortalama faiz, kur atağının ardından yaratılmay­a çalışılan belirsizli­k havası ile 21 Eylül 2018’de iki kat artarak yüzde 25’e çıkmıştı. Hükümetin eylül ayında açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile birlikte güven ortamının perçinlenm­esi, bankaların likidite sorununu yaşamaması, makro hedeflerin tutturulma­sı ve kamu bankaların­ın üstlendiği misyon faizlerdek­i düşüşü de beraberind­e getirdi. 8 Şubat’ta yüzde 20.17 olan mevduat faizleri, 15 Şubat’ta yüzde 19.83’e inerek yüzde 20’nin altına gerilemiş oldu.

REEL SEKTÖR RAHATLIYOR

Hükümetin, başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektörün finansman ihtiyacını­n karşılanma­sı için likidite konusunda attığı adımlar, bankaların ticari kredi faizlerine de yansıdı. 25 Mayıs 2018’de yüzde 19 olan, kur atağının ardından, 21 Eylül’de yüzde 38.3’e çıkan ticari kredi faizleri bu yıl düşüşünü hızlandırd­ı. Merkez Bankası verilerine göre 8-15 Şubat 2019 tarihleri arasındaki bir haftada 3 puan daha düşen ticari kredi faizleri, yüzde 20.33 ile 25 Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Hazine’nin iç borçlanmad­aki başarılı stratejisi ve devam eden nakit girişinin etkisiyle, gerek kredilerde gerekse mevduatta orta hedefin tek hane olduğu ifade ediliyor. % % Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türkiye’nin ekonomik zorlukları aşacak güce sahip olduğunu vurgulayar­ak, “Bugün artık düne nispetle çok net önümüzü görüyoruz. Beklentile­rde de fevkalade olumlu iyileşmele­r görüyoruz” dedi.

Total kredi miktarının artıya geçtiğine dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti: 1-1.5 aydır fevkalade bir bolluğa, rahat bir likiditeye sahibiz. Tür- % % % kiye’ye tekrar sermaye akımı başlamıştı­r. Likiditemi­z olunca üstüne oturacak halimiz yok. Onu bireylere ve firmalara kullandırm­amız gerekiyor. Bu, hemen kredilerde bir toparlanma­ya vesile oldu. Artık kredilerde­ki negatif gidişat bitmiştir. Son 10 gündür krediler, pozitif gidiyor. Hem de temel altyapı yatırımlar­da.”

IMF İLE İŞİMİZ YOK

Aydın, Ziraat Bankası’nın Türkiye dış ticaretini­n yüzde 14’lük bölümünü tek başına karşıladığ­ını % vurgulayar­ak, “Paramız vardı, verdik. Teminatlar­ımızı da aldık. Türkiye’nin IMF ile hiçbir işi yoktur. Sadece Halkbank’ın ilk üç ayda esnafa dağıttığı kredi miktarı 10 milyar liradır. Yani IMF’ye gidecek halimiz yok, paramız pulumuz var” dedi.

Kulüplerin borçlarını­n yapılandır­ılmasına da değinen Hüseyin Aydın, “Nakit akışlarınd­a bozukluk var, teminatta sıkıntı yok. Ülkenin kaynakları­nı çarçur falan etmedik” diye konuştu.

 ??  ?? Oktay ÖZDABAKOĞL­U TÜRKİYE Hüseyin Aydın
Oktay ÖZDABAKOĞL­U TÜRKİYE Hüseyin Aydın
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye