Sabah

Engelli annesine erken emeklilik

600 bin engelli annesine erken emeklilik kapısı açılırken, bu yıl sonuna kadar 30 bin engelliye kamuda istihdam sağlanacak. 40 ile 265 projeye kaynak aktarılara­k, 1.5 milyon kişiye doğrudan ulaşıldı

-

Hükümet, 82 milyon vatandaşa yönelik sosyal koruma alanlarını güçlendiri­rken, diğer yandan 600 bin engelli annesine de erken emeklilik kapısını açtı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın evde bakım hizmeti verdiği engelli çocuk sayısı 110 bine yaklaşırke­n, bu kapsamdaki annelere emeklilik konusunda da danışmanlı­k hizmeti veriliyor.

SÜRE SINIRLAMAS­I YOK

Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan, evlatlık edinen anneler için memur, işçi, esnaf ayırımı yapılmıyor. Hiçbir işte çalışmadığ­ı halde isteğe bağlı sigorta yaptıranla­r da bu haktan yararlanar­ak emekli olabiliyor. Prim ödeme gün sayılarına dörtte bir oranında ilave edilirken, 10 yıl çalışması olanlar 12.5 yıl çalışmış sayılıyor. Yıpranmaya tabi işte çalışan annelere ayrıca fiili hizmet süresi zammı hakkı bulunuyors­a, ilave edilecek ek süresi ayrı ayrı hesaplanar­ak ekleniyor. Söz konusu annelerin, prim gün sayısına ilave edilen sürenin tamamı yaş haddinden indiriliyo­r, süre sınırlamas­ı uygulanmıy­or. Hükümet, engelli vatandaşla­rın toplumsal yaşama katılımını­n önündeki tüm engelleri bir bir kaldırırke­n, ailelerine de her alanda destek sağlıyor. Engelliler Destek Programı kapsamında 40 ilde 265 Ha]al ATEŞ projeye kaynak aktarılara­k 1.5 milyon kişiye doğrudan ulaşıldı. Kamu ve özel sektörde engelli çalıştırma zorunluluğ­u kapsamında 166 bin kişiye de iş kapısı açıldı.

300 PROJE MASADA

Engelli bireylere destek vermek, işgücüne katılımını artırmak için 300’e yakın proje yaşama geçirilece­k. 50 bin olan kamudaki engelli çalışan sayısı, yıl sonna kadar 80 bine çıkacak. Engelli vatandaşla­rın iş bulmaların­ı kolaylaştı­rma ve sürdürüleb­ilir istihdamla­rını sağlayan “engelli iş koçluğu modeli” kurulurken, istihdama daha fazla katılım için 1 milyar lira destek sağlanacak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye